Naslovna Region Ugovor SPC i Vlade CG: Konačna pobjeda prava, pravde i narodne volje

Ugovor SPC i Vlade CG: Konačna pobjeda prava, pravde i narodne volje

Potpisivanjem ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u potpunosti bi bila potvrđena pobjeda prava, pravde i narodne volje koju je ugrozilo slovo antiustavnog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prema mišljenju brojnih analitičara, kroz ovaj sporazum preduprijedili bi se svi eventualni pokušaji da se najznačajnija institucija u istorijskom trajanju Crne Gore dovede ponovo u položaj obespravljene strane.

„Razgovarao sam sa patrijarhom srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne sme biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

 

Na ovaj način poslata je nedvosmislena i ohrabrujuća poruka za sve vjernike Srpske pravoslavne crkve.

Odluku premijera Krivokapića pozdravili su i predstavnici parlamentarne većine, za razliku od DPS-a i ostalih predstavnika bivšeg režima koji su, podraazumijeva se, najavljeni Sporazum okarakterisali kao tajni dogovor koji, kako su istakli, ima za cilj ugrožavanje nacionalnih interesa države Crne Gore.
„Unormaliti Crnu Goru makar po duhovnom osnovu“

Književnik i režiser Dragoslav Bokan, izjavio je za IN4S da, uprkos činjenici da promjene u Crnoj Gori idu teško i presporo „valjda zato što je Milov uticaj samo smanjen i prigušen, a ne pobeđen i iskorenjen“, od velikog značaja je da se Crna Gora „duhovno unormali“.

„Crna Gora će ostati „NATO zemlja“, sa sve držanjem nepravednih sankcija Rusiji i izdajničkim priznanjem razbojničke kvazi-države „Kosovo“. I tu se još zadugo ništa neće promeniti, bez obzira na naša neugasla sećanja na veličanstvene litije iz prošle godine. Nažalost, ali je tako… Tako da viši oblik nezavisnosti i suverenosti nije moguć u neposrednoj budućnosti Crne Gore, pa se sve svodi na makar minimalnu normalizaciju do skoro potpuno porobljene i kriminalizovane zemlje. Zbog toga je toliko važno da se uspostave što čvršći temelji za budućnost, posebno u duhovnoj dimenziji„, naglasio je Bokan.

Prvi korak ka tome, dodaje Bokan, bilo je poništavanje (u formi izmena – prim. D.B) „razbojničkog Zakona o verskim zajednicama“, a drugi – potpisivanje odgovarajućeg ugovora sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom (slično onome što je već urađeno sa Islamskom zajednicom i Rimokatoličkom crkvom – prim. D.B).

„Ništa manje od toga, i u najkraćem mogućem roku. To ko je odmah istupio protiv ovakvog stanja stvari i nameravanih poteza crnogorske vlade (srbofobi iz okruženja M. Đukanovića i M. Dedeića) najbolje svedoči o čemu se tu radi. Čim se ovako ostrašćeno pobune antisrpski i raskolnički propagandisti sa montenegrinskog „dna kace“, jasno je da je reč o nečem zaista ispravnom i realno važnom za već pomenutu, kakvu-takvu normalizaciju života građana Crne Gore. Doprinos (litijama započetog) oslobađanja naroda i konkretan kontra-potez svemu što je Milova samovolja (od Zapada naređena) tamo napravila. Makar da se iznutra, duhovno oslobodi bezbožničkog terora, ako već ne može da učini više u prostoru fizičkog, spoljnog oslobođenja. „I malo je mnogo“, kada se radi o zavetnoj sferi događaja u istoriji civilizacijski dezorijentisane Crne Gore, pa se zato moraju svim silama braniti ovi i ovakvi nagoveštaji buduće (one prave) slobode“, rekao je Bokan u razgovoru za IN4S.

Izvor: IN4S