Naslovna Region Ugrožene osnovne potrebe,solidarnost još više potrebna

Ugrožene osnovne potrebe,solidarnost još više potrebna

0

– Solidarnost koja je bila neophodna u borbi protiv pandemije, u još većoj meri je potrebna danas kada su ugrožene osnovne potrebe ljudi za hranom i energentima, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj debati u UN.

Tek što smo suzbili globalnu pandemiju, već smo se suočili sa novim izazovima kakve u ovom veku nismo očekivali, rekao je Vučić.

„Dok kao čovečanstvo, korak po korak, ubrzano napredujemo na tehnološkom planu, pred nama su se pojavili egzistencijalni problemi poput energetske bezbednosti, finansijske sigurnosti država u razvoju, ali i poremećaja u lancu snabdevanja osnovnim životnim namirnicama“, ukazao je predsednik Srbije.

Kaže da Srbija svoju energetsku bezbednost posmatra kao neodvojivi deo nacionalne sigurnosti i kao ključni preduslov za nastavak ekonomskog razvoja i napretka naše zemlje.

Nastojimo da obezbedimo kontinuitet snabdevanja energentima, ali delimo zabrinutost zbog aktuelnih geopolitičkih izazova koji ugrožavaju svetsku i evropsku energetsku stabilnost, poručio je Vučić.

„Ostajemo posvećeni pronalaženju rešenja koja bi mogla da imaju transformacionu snagu u pokušajima da postignemo regionalnu i evropsku energetsku sigurnost. Želeo bih da naglasim da je Srbija uspela da tokom aktuelne krize sačuva kontinuitet u snabdevanju energentima“, istakao je predsednik Srbije.

Naveo je da, ipak, ostajemo vitalno zainteresovani za diversifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu, ali i u brži i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima snabdevanja.

„Mi smo upravo u Ujedinjenim nacijama tekuću dekadu nazvali decenijom “održivije i otpornije budućnosti, delovanja i transformacije“. Ona to mora i da ostane, ali u malo bržem ritmu“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, neravnomeran razvoj, ali i finansijska ugroženost zemalja u razvoju, prouzrokuju dodatna društvena raslojavanja i neminovno vode ka novim antagonizmima.

Ravnomeran razvoj ne sme biti ograničen, niti uslovljen ni geografski ni politički, već mora biti omogućen svim ljudima bez obzira na etničku, rasnu, kulturnu i versku pripadnost, naglasio je Vučić.

Pred nama je , napomenuo je, još jedan veoma važan izazov koji zajedničkim snagama moramo da prevaziđemo, a to je iznalaženje najefikasnijeg načina da se izbegnu posledice koje aktuelna međunarodna kriza ostavlja po globalnu sigurnost snabdevanja hranom.

„Razvoj situacije je izuzetno alarmantan, a realnost je da smo pogođeni svi, bez izuzetka. Rastuća cena hrane i njena dostupnost postale su dodatni problem“, upozorio je Vučić.

Zadatak svih nas je, kako je rekao, da pronađemo operativna i efikasna rešenja koja nikoga neće izostaviti.

„Na nama državama, kao najznačajnijim međunarodnim subjektima, jeste da se pojedinačno uključimo u koordinaciju mera, pre svega doprinoseći ovom plemenitom zadatku na nacionalnom nivou, kako bismo sačuvali ono najvrednije – ljudske živote i njihovo dostojanstvo“, rekao je Vučić.

Takođe, istakao je da nas tema ovogodišnje Generalne debate „Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove“ upozorava na dragocenost trenutka i povezanost izazova na međunarodnom planu.

„Krize sa kojima se suočavamo nas podsećaju na važnost otvorene komunikacije.

Ne treba mnogo mudrosti da bismo zaključili da se izazovi savladavaju uspešno samo ukoliko se pravilno uoče njihovi uzroci“.

„Srbija smatra da je imperativ da aktuelni izazovi ni na koji način ne smeju produbiti podele u svetu, a da već očigledna i tendenciozna polarizacija na globalnom planu treba da ustupi mesto principima multilateralizma“, rekao je on.

Istakao je da Srbija učestvuje u kolektivnim naporima za dostizanje ciljeva održivog razvoja i sprovođenje Agende 2030.

„Srbija deli viziju generalnog sekretara o budućnosti globalne saradnje na način kako je to utvrđeno “Našom zajedničkom agendom“ i snažno podržava inkluzivan, umrežen i efikasan multilateralizam, kao najbolje sredstvo za odgovor na najhitnije izazove čovečanstva“, istakao je Vučić.

Kaže da su multilateralizam, kolektivna akcija i zajednička odgovornost neizostavni elementi naših dosadašnjih diskusija.

„Ali, dozvolite mi da ukažem da je polazna osnova svakog takvog konstruktivnog angažmana – solidarnost. Na kraju, želim da potvrdim da će Srbija nastaviti da bude pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva definisanih u okviru UN čvrsto verujući da je to najbolji put kojim možemo izgraditi bolji svet za nas i naše buduće generacije. Ali ne smemo da zaboravimo da su UN snažne onoliko koliko poštujemo zajednički usaglašene odluke i akte ove organizacije“, istakao je Vučić.

On je na kraju obraćanja na Generalnoj debati UN dodao:

„Citirao bih nešto što smo čuli 23 puta do sada, rečenica ovako glasi – “jedini standard koji moramo da sledimo je Povelja UN“. To smo čuli od svih. Kada smo došli do slučaja Republike Srbije, tada smo videli da je 17 od onih 23 (zemalja) koje su govorile o Povelji UN i rezolucijama UN prekršilo međunarodno javno pravo i nije se pridržavalo pravila koje su stvorile i napravile UN“.

Vučić je izrazio nadu da ćemo biti u stanju da prevaziđemo sve ove poteškoće i pravila i procedure učinimo jednakim za sve u svetu.

„Inače ne vidim izlaz na kraju tunela. U svakom slučaju, hvala vam mnogo što ste me saslušali i nadam se da ćemo biti u stanju da prevaziđemo sve poteškoće“, naglasio je zaključio je Vučić.

Živela Srbija, dodao je Vučić i na srpskom i enegleskom jeziku.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube