Naslovna Izdvajamo Uhapšena bivša premijerka Škotske

Uhapšena bivša premijerka Škotske

0
– Bivša škotska premijerka Nikola Sturdžon uhapšena je u istrazi koju je provela policija u vezi Škotske nacionalne partije (SNP) i tvrdnjama da je ova stranka nepavilno potrošila 600 hiljada funti donacija.

Sturdžon, koja je početkom aprila dala ostavku na mjesto premijerke i čelnice SNP-a, treća je osoba koja je uhapšena u sklopu operacije „Branchform“, istrage škotske policije o optužbama da je stranka nenamjenski potrošila više od 600.000 funti donacija za kampanju za nezavisnost.

Njen suprug, Piter Murel, bivši izvršni direktor SNP-a, uhapšen je u njihovom domu u blizu Glazgova 5. aprila i ispitivan je gotovo 12 sati prije nego što je pušten bez optužbe.

Policija im je pretresla kuću i dvorište, a po nalogu je pretresla i sjedište SNP-a, izuzevši kutije s dokumentima i kompjutere.

Kolin Biti MSP, tadašnji blagajnik stranke, uhapšen je i ispitan u sklopu iste istrage 18. aprila, a kasnije je takođe pušten bez podizanja optužnice, do dalje istrage, prenosi „Klix“.

U saopštenju objavljenom danas, škotska policija rekla je:

„52-godišnja žena je danas, u nedjelju 11. juna 2023., uhapšena kao osumnjičena u vezi s istragom koja je u toku o finansiranju Škotske nacionalne partije. Žena je u pritvoru i ispituju je detektivi škotske policije. Izvještaj će biti poslan Kancelariji krune i Fiskalnoj službi prokuratora. Predmet je aktivan u smislu Zakona o nepoštivanju suda iz 1981. i stoga se javnosti savjetuje da bude oprezna ako o tome raspravlja na društvenim medijima. Budući da je istraga u toku, ne možemo dalje komentarisati“, prenosi „TheGuardian“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube