Naslovna Izdvajamo UKRAJINA ĆE POSTATI ČLANICA NATO! Iznenadna izjava generalnog sekretara Jensa Stoltenberga

UKRAJINA ĆE POSTATI ČLANICA NATO! Iznenadna izjava generalnog sekretara Jensa Stoltenberga

0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Ukrajina „dugoročno“ postati članica NATO-a, prenose strani mediji.

– Saveznici u NATO-u su se složili da Ukrajina postane članica naše alijanse, ali to je istovremeno i dugoročna perspektiva – rekao je Stoltenberg novinarima tokom posete glavnom gradu Finske Helsinkiju.

Prvi čovek NATO je rekao da trenutno pitanje da Ukrajina ostane nezavisna nacija suočena sa invazijom Rusije.

Stoltenberg je govorio i o pristupanju Švedske i Finske alijansi i istakao da postoji napredak u pregovorima sa Mađarskom i Turskom po ovom pitanju, ali i dodao da ne može da kaže tačan datum kada bi Švedska i Finska mogle da postanu članice.

– Vreme je da se ratifikuje sporazum i da im poželimo dobrodošlicu kao članicama – rekao je Stoltenberg.

On je rekao da je optimističan uoči sastanka Turske, Švedske i Finske u Briselu sledeće nedelje. Stoltenberg je istakao da su Švedska i Finska ispunile svoj deo dogovora sa Turskom, koje su bile uslov da Erdogan „aminuje“ pristup ove dve zemlje alijansci.

– Nemamo tačan datum, ali nadamo se da će biti što pre – rekao je Stoltenberg upitan kada će Švedska i Finska postati punopravne članice NATO.
Finska premijerka Sana Marin poželela je dobrodošlicu Stoltenbergu na samit sa nordijskim liderima u Helsinkiju i rekla da su situacija u Ukrajini i članstvo Finske i Švedske u NATO-u glavne teme samita.

– Ne vidimo znakove da Putin menja planove. On planira još rata, a ne mira – rekao je Stoltenberg.

Izvor: Mediji

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube