Naslovna Najnovije Ukrajina dobila neispravan sistem provivazdušne odbrane

Ukrajina dobila neispravan sistem provivazdušne odbrane

0

U intervjuu agenciji Asošiejted pres koji je dat u vozu, ukrajinski predsjednik izjavio da im je jedna zemlja poslala neispravne sisteme protivvazdušne odbrane.

„Imamo sjajne odluke o ‘Patriotu’, ali ih nemamo u realnosti“, rekao je Volodimir Zelenski, misleći na obećani američki sistem protivvazdušne obrane, dodajući da njegovoj zemlji treba 20 baterija tog sistema kako bi se zaštitili od ruskih projektila.

Ali, kako je dodao, „čak ni to možda neće biti dovoljno „jer nijedna zemlja na svijetu nije napadnuta s toliko balističkih raketa“.

Zelenski je dodao da je jedna evropska nacija poslala još jedan sistem protivvazdušne odbrane u Ukrajinu, koji nije radio zbog čega su Ukrajinci morali da ga “mijenjaju iznova i iznova“.

Iako Zelenski nije rekao o kojoj se to državi radi, jedan drugi tekst objavljen u medijima navodi da bi to možda mogla da bude Estonija.

Naime, kako piše briselski portal Poltiko, pojedine diplomate Evropske unije sve su zabrinutije da su neke države članice iskoristile fond Evropskog mirovnog fonda (EPF), koji ima za cilj da djelimično nadoknadi troškove zemljama koje su poslale vojnu pomoć Ukrajini.

Diplomate i zvaničnici EU rekli su za taj portal da je Estonija optužena da je koristila fond EU za nadogradnju sopstvenog arsenala na račun susjeda iz Evropske unije, dok je Ukrajini slala stare zalihe naoružanja.

Prema pravilima EPF-a, sve države bi trebalo da dobiju jednaku stopu nadoknade za novac potrošen za pomoć Ukrajini – oko 84 odsto ukupne plaćene cene. Međutim, navodi „Politiko“, ne postoje dogovorena pravila o izračunavanju cijene opreme koje države EU šalju u Kijev.

Prema povjerljivim podacima Ministarstva spoljnih poslova i odbrane EU (EEAS), vjeruje se da je šest zemalja (Finska, Letonija, Litvanija, Estonija, Francuska i Švedska) izračunalo svoje zahtjeve za nadoknadu na osnovu nabavne cijene novih materijala, umjesto na osnovu vrijednosti naoružanja koje su poslali u Ukrajinu.

„Politiko“ navodi da je Estonija navodno dobila nadoknadu od 134 miliona evra nakon što je zvanično objavila da je potrošila preko 160 miliona evra za pomoć Ukrajini.

„Šalju svoje otpatke u Ukrajinu i kupuju potpuno nov materijal za sebe, finansiran novcem EU“, kazao je jedan diplomata za“ Politiko“.

Prema tvrdnjama diplomata, jedan od primera kako je Estonija manipulisala sistemom je slanje starih raketa zemlja-vazduh sovjetske proizvodnje „Strela“ u Ukrajinu, ali je zatim u zahtjevu za nadoknadu navela cenu moderne rakete „Stinger“.

„To je razlog zašto se čini da je vojna podrška Estonije mnogo veća po glavi stanovnika nego u drugim zemljama u statistikama koje svi navode“, naveo je jedan diplomata.

Estonski zvaničnici su odbacili tvrdnje iznete u izveštaju, a generalni sekretar Ministarstva odbrane Kusti Salm ih je odbacio kao „zlonamernu klevetu“ koja ima za cilj da uspori podršku Ukrajini, preneo je Raša tudej Balkan.

bonus:

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube