Naslovna Svijet Ukrajinci objavili: Umro Oleh Mudrak, komandant Azova

Ukrajinci objavili: Umro Oleh Mudrak, komandant Azova

0

Oleh Mudrak, komandant 1. bataljona puka Azov, je umro, objavio je njegov nećak Danilo na svom Instagramu.

Mudrak je proveo šest mjeseci u ruskom zarobljeništvu i preživio eksploziju u logoru za ratne zarobljenike Olenivka. Otpušten je iz ruskog zatočeništva prošlog septembra. Njegov nećak nije otkrio uzrok smrti, piše Ukrajinska pravda.

Oleh Mudrak branio je Marijupolj još 2014. godine, a učestvovao je i u žestokim borbama za čeličanu “Azovstal” nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine. Ruske snage su ga uhvatile nakon što su ukrajinske snage napustile “Azovstal”, a u septembru je vraćen u Ukrajinu u okviru razmjene zarobljenika.

„Pripadnici Azova branili su Marijupolj više od dva mjeseca”

Bila je to velika razmjena u kojoj je proruski orijentisani ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk razmijenjen za 200 ukrajinskih zatvorenika.

– Prvo nam je ponuđeno da vratimo 50 naših ljudi u zamjenu za jednog od onih u pritvorskom centru Službe bezbjednosti Ukrajine. Razgovarali smo. Insistirali smo. Broj od 50 je porastao na 200 – rekao je tada Zelenski.

Vijest o Mudrakovoj smrti objavio je na Tviteru Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova. Uz izraze saučešća, priložio je i fotografiju na kojoj se vidi Mudrak prije i poslije ruskog zatočeništva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube