Naslovna Najnovije UKRAJINCI OBORILI IRANSKI DRON I ZAPANJILI SE KADA SU GA OTVORILI! Amerika...

UKRAJINCI OBORILI IRANSKI DRON I ZAPANJILI SE KADA SU GA OTVORILI! Amerika i Izrael na nogama!

0
Većina komponenti iranskih dronova zaplenjenih u Ukrajini i analiziranih od strane stručnjaka proizvedene su od strane Sjedinjenih Država, Japana i drugih zapadnih zemalja – uključujući infracrvena sočiva koja su izgleda identična onima koje proizvodi izraelska kompanija, izveštava Volstrit DŽornal, prenosi Tajms of Izrael.
10 Interesting Facts About Earth’s Oceans

Ovo otkriće – za koje se u  izveštaju Volstrit džornala navodi da je izazvalo zabrinutost među zapadnim analitičarima i podstaklo istragu američke vlade – dolazi pošto Zapad sve više posmatra teheransku flotu bespilotnih letelica kao pretnju, a neke od njih koristi Rusija za napad na mete u Ukrajini.

Takođe, dolazi uprkos jednoj od najsveobuhvatnijih svetskih kampanja sankcija, koje predvode SAD, protiv prodaje oružja Islamskoj Republici.

U izveštaju, koji citira zvaničnike industrije i detaljne obaveštajne dokumente koje su sakupili ukrajinski istražitelji, navodi se da lokalni stručnjaci veruju da je 75 odsto komponenti iranskih dronova oborenih u Ukrajini prvobitno proizvedeno u SAD.

Zaključak je zasnovan na analizi nekoliko oborenih dronova, uključujući bespilotnu letelicu Mohadžer-6 koja je „hakovana u vazduhu“ i sletela netaknuta, navodi se u izveštaju.

Dok je za ogromnu većinu komponenti koje su proučavali stručnjaci utvrđeno da potiču iz SAD ili Japana, druge su proizvedene u Kini ili Nemačkoj.

Pored toga, teleskopsko infracrveno sočivo Mohadžera-6, koje se koristi u  za nadzor i napad, kaže se u izveštaju, „izgleda da je identično modelu koji je napravila izraelska firma…“

Izraelska kompanija je odbila da komentariše navode, ali je njena matična kompanija MKS Instruments Inc. negirala prodaju proizvoda Iranu i rekla da se pridržava zakona SAD i drugih važećih zakona, kao i kontrole izvoza i zapadnih sankcija.

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je da razmatra nalaze izveštaja, dodajući da, prema preliminarnoj istrazi, „sočivo nije ni kontrolisani odbrambeni predmet ni predmet dvostruke namene, prema izraelskom zakonu zasnovanom na međunarodnim aranžmanima“, prenosi Tajms of Izrael.

Uznemirujući snimak jezivog ratnog zločina protiv ruskih zatvorenika pogledajte OVDE.

Izvor: Informer

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube