28.7 C
Banja Luka

Ukrajinci tvrde da su oborili jedan od najmoćnijih ruskih aviona (VIDEO)

Ukrajinci navode da su nad Azovskim morem oborili ruski avion A-50, čija je vrijednost 330 miliona dolara.

Lokacija pada aviona je oko 400 km od fronta na jugu Ukrajine.

Video koji se pojavio na društvenim mrežama u petak navodno prikazuje olupinu koju guta vatra u Krasnodar Kraju u Rusiji, istočno od Azovskog mora.

Društvenim mrežama šire se snimke na kojima se vidi ogromna buktinja.

General ukrajinskih vazdušnih snaga Mikola Olekščuk je objavio da su ukrajinske snage odgovorne za obaranje aviona.

„Čestitam okupatorima Dan branitelja domovine. Trebali ste tiho slaviti kod kuće, možda ne bi uništili svoj avion! Zahvalan sam obrambenoj obavještajnoj službi Ministarstva odbrane Ukrajine i svima koji su ovo omogućili. Nastavljamo s radom! Zajedno do pobjede“, poručio je on.

Prema izvoru Ukrajinske Pravde, avion je pao između ruskih gradova Jeisk i Krasnodar.

Ruski telegram kanali navode da su stanovnici naselja Trudovaja Armenia u Krasnodarskom kraju svjedočili su padu letjelice koju je zahvatio plamen.

Obavještajna služba ukrajinskog Ministarstva obrane takođe je potvrdila rušenje ruskog aviona A-50 za Ukrajinsku pravdu ne ulazeći u detalje.

„Možemo potvrditi obaranje tako važnog cilja, i to na tako značajan datum za neprijatelja. To ga čini još boljim. Zajedničke operacije ukrajinskih obrambenih snaga će se nastaviti“, najavio je Andrij Jusov, portparol ukrajinskih obavještajaca.

Ako se početne informacije pokažu tačnima, ovo vjerovatno ne bi bilo prvo obaranje ovakvog aviona. Tijekom januara pojavila se vijest da su Ukrajinci oborili A-50, prenosi Index.

A-50 spada u leteće radare namijenjene nadzoru vazdušnog prostora, kopna i morske površine. Razvijen je krajem 70-ih godina prošlog vijeka. Bjeloruski Hajun je ranije saopštio da Rusi raspolažu s devet takvih letjelica.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here