Naslovna Najnovije Ukrajinski diverzanti upali u Belgorod, ruske snage bezbednosti preduzimaju sve mjere da...

Ukrajinski diverzanti upali u Belgorod, ruske snage bezbednosti preduzimaju sve mjere da ih likvidiraju

0

Ukrajinska diverzantska grupa upala je u rusku pograničnu oblast Belgorod, a moskovska vojska i agencije za sprovođenje zakona pokušavaju da odbiju napad, potvrdio je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Cilj napada bio je, kako tvrdi guverner regiona Vjačeslav Gladkov, da se ublaže političke posledice pada uporišta Artjomovsk u Donbasu, poznatog kao Bahmut, koji su tokom vikenda, nakon višemjesečnih krvavih borbi, potpuno zauzele ruske snage.

Peskov je dodao da ruska vojska, Nacionalna garda, agenti granične patrole i Federalna služba bezbednosti (FSB) „preduzimaju sve neophodne mjere da unište neprijatelja“.

Peskov je dodao da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o tome.

„Radi se na tome da se Ukrajinci izbace sa ruske teritorije i da se uništi ova diverzantska grupa. Ima dovoljno snaga i resursa“, naveo je on.

Ruska vojska je napravila zamku za ukrajinske diverzante u Belgorodskoj oblasti i dozvolila im da odu u Grajvoronski okrug kako bi ih tamo eliminisala, rekao je izvor RT na ruskom jeziku.

Prema riječima guvernera te oblasti, u Grejvoronu su povređene još tri osobe, odnosno dva muškarca i jedna žena, koji su sa ranama od gelera dovedeni u bolnicu. Gladkov je nešto ranije izvijestio o još dvoje ranjenih – ženi koja se nalazi na intenzivnoj nezi u teškom stanju i muškarcu čije se stanje ocjenjuje kao srednje teško.

Granate su oštetile i tri privatna stambena objekta.

U selu Zamostje projektil je pogodio i obdanište koje je u plamenu. Jedna žena ima povrede ruke, pomoć joj je pružena na licu mjesta. Informacije o šteti se utvrđuju.

„Nema talaca, nije najavljena evakuacija, sami mještani odlučuju da odu. Operacija je pod kontrolom“, rekao je izvor.

U međuvremenu, portparol ukrajinske Uprave za obavještajne poslove Andrej Jusov potvrdio je upad lokalnim medijima, ali je insistirao da operaciju izvode isključivo ruski građani koji se bore na strani Kijeva – odnosno takozvana Legija „Sloboda Rusije“ i ruski dobrovoljački korpus (RDK).

On tvrdi da je cilj  napada da se teritorija „oslobodi“ od Moskve i ukrajinski civili zaštite stvaranjem „bezbjednosne trake“.

Nekoliko minuta prije nego što je prijavio napad, guverner Gladkov je rekao i da je selo Glotovo, u istoj oblasti, pogođeno artiljerijskim udarom, pri čemu su dvije osobe povrijeđene.

Napad na oblast Belgorod uslijedio je nakon sličnog napada na brjansku oblast u Rusiji početkom marta.

Odgovornost za operaciju u kojoj su poginula dva ruska civila, a ranjen jedan dječak, preuzeo je Ruski dobrovoljački korpus.

Dok su zvaničnici u Kijevu negirali da su oni organizovali operaciju, sami članovi RDK su izjavili da su ukrajinske vlasti „potpisale“, odnosno dale odobrenje za napad.

(rt.rs)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube