Naslovna Najnovije Ukrajinski vojnici opisuju pakao zimskog ratovanja, pojavila se bolest iz Prvog svetskog...

Ukrajinski vojnici opisuju pakao zimskog ratovanja, pojavila se bolest iz Prvog svetskog rata

0

Vojnici se bore u rovovima dok su kiša i sneg pretvorili puteve u blato, a tekući nestanci struje naveli su mnoge da se zapitaju kako će uspeti da izdrže nadolazeću hladnoću, dok se zima spušta na linije fronta u istočnoj Ukrajini.

Uprkos hladnim i jadnim uslovima u Donbasu na istoku, Rusi samo nastavljaju da dolaze prema ukrajinskim snagama u blizini linija fronta.

– Oni su kao zombiji. Pucate u njih i stalno dolazi više – rekao je za AFP 30-godišnji ukrajinski vojnik sa pozivnim znakom Kit.

Borbe na frontu postaju sve hladnije i sve vlažnije, jer su prvi snegovi prekrili područje i otopili se pored ledenih pokrivača kiše koja skoro svakodnevno natapa region.

– Patim od kiše. Mi bukvalno živimo u močvari. Juče sam otišao u bolnicu i izgledao sam kao velika gomila blata – rekao je Kit.

Drugi vojnici rekli su AFP-u da su mnoge trupe počele da pate od zdravstvenog stanja povezanog sa otokom i utrnulošću stopala koje je takođe pogodilo veliki broj vojnika u Prvom svetskom ratu.

– Pešadija je srce svake vojske i ona mnogo pati – rekao je Taler, nadimak za 24-godišnjaka koji se bori sa jedinicom specijalnih snaga u Donbasu.

– Njihove čizme su uvek mokre. Spavaju vrlo sporadično. Ponekad imaju problema sa zalihama hrane – dodao je on.

Da bi pomogli u borbi protiv dolaska zime, volonteri u blizini fronta organizovali su prostrane depoe pune doniranih zaliha koje se dostavljaju obližnjim jedinicama.

U jednom distributivnom centru u gradu Slavjansku, Slava Kovalenko je rekao da deli hiljade kilograma robe nedeljno, uključujući odeću, osnovne lekove, sveće i konzervisanu hranu.

– Veoma je tražena topla odeća, dugački donji veš, lekovi protiv gripa, lekoviti čajevi, mast protiv bolova. Svi dolaze ovde tražeći to – rekao je Kovalenko.

Nakon povlačenja ruske vojske iz južnog grada Hersona ranije ovog meseca, Donbas je postao primarno poprište borbenih dejstava u Ukrajini, sa sada skraćenim linijama fronta i povećanom gustinom snaga.

– Naš moral je izuzetno visok. U ovoj oblasti smo povećali broj naših trupa i pojačali naše ofanzivne pokrete – rekao je vojnik pod nadimkom IT Guy.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube