Naslovna Republika Srpska Umjesto Doma zdravlja, načelniku dva automobila

Umjesto Doma zdravlja, načelniku dva automobila

0

Načelnik općine Višegrad Mladen Đurević kupio je od poduzeća “MRM Export Import” iz Ljubuškog dva automobila na račun ove lokalne zajednice za 120.000 maraka.

Ovaj novac prvenstveno je bio namijenjen za kupovinu sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Višegradu.

Međutim, kada je Đurević saznao da resorno ministarstvo planira nabavku vozila za domove zdravlja u Srpskoj, te da je na spisku i onaj koji se nalazi u općini koju vodi, krajem decembra prošle godine izmijenjen je plan javnih nabavki i kupovine saniteta skinuo sa liste, a na tu poziciju “uplanio” novi automobil.

“Planom javnih nabavki bila je predviđena nabavka sanitetskog vozila za potrebe Doma zdravlja Višegrad.

S obzirom na to da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS nabaviti sanitetsko vozilo i isto dati na upotrebu, sredstva se raspoređuju za nabavku dva putnička vozila.

Iz tog razloga donesena je dopuna plana nabavke”, obrazlaže načelnik svoju odluku.

Prije nekoliko dana, 28. veljače okončan je postupak javne nabavke, a jedini ponuđač bilo je poduzeće iz Ljubuškog.

Đurević nam se jučer javio na telefon i poručio da je na sastanku, pa nas je pitao na općinskom portparolu koji je na bolovanju, a koji je obećao da će na pitanja odgovoriti kada se vrati na posao.

Zanimalo nas je koji modeli su kupljeni i koji su svi automobili parkirani u voznom parku općine, ali ćemo na odgovor morati pričekati.

Treba li tada napomenuti da firma “M:RM Export Import” prodaje automobile njemačkih proizvođača “Volkswagen” i “Audi”.

S druge strane, Vlada Republike Srpske je sredinom veljače donijela odluku o pravu prijenosa vlasništva na deset novih sanitetskih vozila ukupne vrijednosti 1,32 milijuna KM sa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite na javne zdravstvene ustanove među kojima je i Dom zdravlja u Višegradu.

(Kapital) Foto: Fokus

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube