22.7 C
Banja Luka

„Napisala mi je u poruci da se gušila, a da joj niko nije ušao u sobu.“ Bolna ispovijest supruga porodilje iz Istočnog Sarajeva, koja je preminula od virusa korona

Dragana Karić, koja se porodila pre osam mjeseci u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu i rodila zdravo dijete je, tvrdi njen suprug Miran, preminula usljed nestručnog i neadekvatnog medicinskog tretmana.

Dragana je u 35. nedjelji trudnoće dobila koronu i tada počinje pakao za porodicu Karić.

Miran Karić, u ispovijesti za „Novosti“, ističe da Dragana nije liječena na adekvatan način, i da su ljekari napravili propuste, zbog kojih su on i njihovo dvoje djece ostali bez supruge i majke.

– Na samom početku, njoj je ginekolog u Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu, rekla da ne dolazi bez negativnog nalaza na kovid, što je poražavajuće. Vraćate trudnu ženu, u teškom stanju, da se sama snalazi – ističe suprug preminule Dragane.

Dragani je stanje iz dana u dan bilo sve teže. U nedjelju je jedva preživjela noć, napisala mi je u poruci da se gušila, a da joj niko nije ušao u sobu – priča Karić.

Čekalo se tri dana da se urade nalazi, koji su tada već bili katastrofalni.

On dodaje da je htio da prebaci suprugu u bolnicu u Sarajevu, ali da iz Bolnice „Srbija“ nisu to dozvolili, rekavši da se Dragani mora hitno raditi carski rez.

– Nakon carskog reza, bebica je prebačena na pedijatriju na Koševo, jer joj je 10 minuta po rođenju srce stalo, bila je puna šlajma i vode. Tamo su nam spasli dijete, a sve zahvaljujući dr Tamari Ivanović – kaže Karić.

Miran dalje kaže kako je Draganino stanje nakon carskog bilo stabilno, i da je prebačena na kovid intenzivno odjeljenje.

Međutim, nakon manje od 24 časa prebacuju je na odjeljenje u vrlo lošem stanju, što, prema riječima svih doktora sa kojima sam razgovarao, nikako nije smjelo da se desi. Rečeno mi je da je bila jako uznemirena. Nakon sat vremena vraćaju je na intenzivnu, sa saturacijom ispod 60 – ističe Karić i dodaje da je isto veče Dragana intubirana.

Miran dodaje da je Dragana odmah trebalo da bude prebačena za Banjaluku, ali da je na pitanje zašto nije, dobio odgovor da nisu ni zvali KC „Banjaluka“ da pitaju, jer je to, kako su naveli, veoma komplikovano.

Sedam dana nakon porođaja, Dragana gubi bitku za život.

Tada počinje borba njenog supruga da sazna istinu o tome šta se dogodilo da dođe do smrtnog ishoda. Već je angažovao advokata i podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih Republičkom tužilaštvu.
Zbog svoje djece se nadam da će pravda biti zadovoljena – zaključuje Karić.

„Novosti“ su za komentar pozvale direktora Bolnice „Srbija“ Nebojšu Šešliju, koji je rekao da ne želi da daje izjave o tom slučaju, i da će pravosudni organi uraditi svoj posao.

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić je, nakon što je advokat porodice Karić zatražio da se utvrde sve činjenice oko ovog slučaja, preduzeo mjere kako bi se utvrdila istina, te je sproveden vanredni postupak o stručnom nadzoru u Bolnici „Srbija“ i Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu.

Kroz taj izvještaj se saznalo da bolnica nema neophodnu dokumentaciju – da nema rješenje resornog ministarstva u pogledu kadra, prostora i opreme za rad, kao ni rješenje da ispunjava propisane standarde u procesu pružanja zdravstvene zaštite.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here