Naslovna Region Uprava Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja: Poruke vandalizma koji odiše mržnjom i nepoštovanjem...

Uprava Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja: Poruke vandalizma koji odiše mržnjom i nepoštovanjem svetinje – duboko zabrinjavaju! Pozivamo na mir i slogu

0

Uprava Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici oglasila se povodom ispisivanja uvredljivog grafita na Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koja se nalazi pored Hrama.

Saopštenje prenosimo integralno:

Poruka neprimjerene sadržine ispisana je na Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg pored Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Starješina Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, protojerej-stavrofor Dragan Mitrović o vandalizmu je obavijestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj.

,,Šokirani smo, prosto ne možemo da vjerujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i prema svetinji Božijoj. Takođe, ono što moramo napomenuti jeste da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još podigli 1928. godine pripdnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka.

Ovakve poruke vandalizma koje odišu netrpljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovljanjem svetinje mogu samo duboko da zabrinjavaju. Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vrijeme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom dijelu javnosti namjera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podjele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posljedicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav prijeko potrebni i na koju Pravoslavna crkva neprestano poziva svojom misijom i djelovanjem.

Takođe ovom prilikom želimo da isti apel i poziv uputimo crnogorskoj javnosti budući da su jedinstvo, mir, međusobno poštovanje, sloga i ljubav zajednika vrijednost i težnja cjelokupnog crnogorskog društva i suštinska misija Crkve koja i vrhuni u najvećoj zapovijesti Božijoj: ,,LJubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim i svom snagom svojom i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe”.

Nadamo se da će preovladati razum, mir Božiji i dobra volja i da se ovakva nepočinstva više neće ponavljati jer ovo nije istinska slika Crne Gore i njenog naroda koja je najljepše prikazana kroz dostojanstvene Litije ljubavi prema Bogu, svetinji Božijoj i ljubavi prema bližnjem.