Naslovna Svijet USKRS POD JAKIM RESTRIKTIVNIM MERAMA: Vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave...

USKRS POD JAKIM RESTRIKTIVNIM MERAMA: Vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave Hristovo vaskrsenje

0
Zbog rasta broja zaraženih države širom sveta uvele nova ograničenja

Milioni ljudi širom sveta su pod novim restrikcijama za vreme uskršnjih praznika, zbog naglog rasta broja zaraženih od kovida uprkos vakcinaciji.

Vlada u Italiji uvela je nove mere za suzbijanje pandemije korona virusa širom zemlje za uskršnje praznike, dok se zemlja suočava sa novim rastom broja zaraženih.

Uoči današnjeg Uskrsa, papa Franja je u petak predvodio versku službu „Put krsta“ na gotovo praznom Trgu Svetog Petra, drugu godinu zaredom, podsetio je Glas Amerike.

Novi trodnevni karantin stupio je na snagu u subotu, dok u Italiji raste broj novozaraženiih i smrtnih slučajeva, u svetlu spore vakcinacije.

Hiljade policajaca rasporedene su širom zemlje da bi osigurali da se poštuju nove restrikcije kojima je zabranjeno putovanje između regiona osim ako je to neophodno, dok su posete članovima porodice i prijateljima ograničene na dve osobe jednom dnevno.

Zabranjeni su i tradicionalni piknici na uskršnje praznike, dodaje Glas Amerike.

Zatvorene su radnje cije poslovanje nije od esencijalne važnosti, a restorani i barovi su samo otvoreni za dostavu.

Cilj je da se spreči širenje korona virusa s obzirom na to da u bolnicama i na intenzivnim negama ponovo naglo raste broj pacijenata obolelih od kovida-19.

Nakon više od godinu dana od izbijanja pandemije i više od 110.000 žrtava, građani su sve više umorni zbog produžavanja restrikcija, ali većina uglavnom poštuje mere.

Italijanima ce ove godine biti dozvoljeno da prisustvuju uskršnjoj službi, a papa Franja je u subotu tokom uskršnje službe poručio da se nada da će se okončati mračni dani pandemije.

Papa ce danas uputiti tradicionalnu poruku „Urbi et Orbi“ (Gradu i svetu).

Nove restrikcije stupiće na snagu u nedelju u Francuskoj, gde su odeljenja intenzivne nege u bolnicama puna zbog brzog širenja novog soja korona virusa.

Ograničenja su nedavno uvedena i u Belgiji i drugim evropskim zemljama.

U kanadskoj provinciji Ontario u subotu je uveden treći karantin, sa ogranicenim 28-dnevnim restrikcijama zbog širenja opasnijih varijanti virusa i povećanja broja hospitalizacija, a nove mere uvedene su i u Britanskoj Kolumbiji i Kvebeku.

Brazil je jedno od najvećih žarišta u svetu, s obzirom na to da u zemlji nastavlja da se širi zarazniji soj korona virusa, što je alarmiralo ostale države u Latinskoj Americi.

Bolivija je zatvorila granice sa Brazilom, Čile je zatvorio sve svoje granice, a restrikcije su uvedene u Ekvadoru i Peruu.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube