Naslovna Društvo Ustoličenje episkopa Metodija 26. septembra: Da li patrijarh dolazi i u Berane?

Ustoličenje episkopa Metodija 26. septembra: Da li patrijarh dolazi i u Berane?

0

Ustoličenje episkopa bidimljansko- nikšićkog Metodija najvjerovatnije će se održati 26. septembra u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama.

Najava ustoličenja episkopa Metodija ostala je u sjenci događaja koji su prethodili, a sasvim je izvjesno da će sveštenstvo u gradu na sjeveru Crne Gore već od sada morati da počne sa pripremama za hirotonisanje episkopa.

Odluka o datumu ustoličenja episkopa donešena je na poslednjoj sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), a povodom toga još se zvanično nijesu oglašavali ni Mitropolija, ni Eparhija budimljansko-nikšićka.

Mediji u Srbiji već su pisali o najavi za hirotonisanje poglavara Eparhije budimljansko-nikšićke, a list Danas pisao je i o dolasku patrijarha Porfirija u Berane.

Patrijarh tokom posjete Crnoj Gori gdje je prisustvovao ustoličenju mitropolita Joanikija nije najavljivao svoj ponovni dolazak.

Prisustvo patrijarha činu ustoličenja episkopa zabilježeno je 1999. godine, kada je patrijarh Pavle u čin episkopa hirotonisao vladiku Joanikija. Tada mu je sasluživao preminuli mitropolit Amfilohije i još 12 arhijereja.

Podsjetimo, sveti arhijerejski Sabor SPC na majskom zasjedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sjedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora tada postavio vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Na majskom zasjedanju Sabora SPC sljedeće godine izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u manastiru Đurđevi Stupovi u kojem je bilo drevno sjedište Episkopije budimljanske koju je osnovao Sveti Sava 1220. godine.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog episkop Joanikije pokrenuo je obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina već završene i osveštane.

(DAN)