30.7 C
Banja Luka

Uzimali novac, pa opraštali prekršaje: Potvrđena optužnica protiv policajaca iz Dervente ZBOG PRIMANJA MITA

Okružni sud u Banja Luci potvrdio je optužnicu protiv suspendovanih policijskih službenika Policijske stanice Derventa Ivana Zebe, Jovana Zorića i Nenada Šainovića zbog krivičnog djela primanje mita, te protiv Save Stjepanovića, Petra Stanića, Nenada Stanića, Mladena Akrapa i Save Marića zbog krivičnog djela davanje mita.

Republičko javno tužilaštvo Zebi, Zoriću i Šainoviću na teret stavlja da su prilikom obavljanja kontrole saobraćaja, uzimali mito od građana kako bi im oprostili saobraćajne prekršaje. Osim toga, trojac je optužen i da su u više navrata uzimali mito od osoba koje su se bavile bespravnom sječom šume, da ih ne prijave nadležnom Šumskog gazdinstvu.

Optužnica protiv policajaca podijeljena je u četiri tačke u kojima je navedeno nekoliko događaja u kojima su primali mito uglavnom u iznosu od 20 do 50 KM.

Zoriću se na teret stavlja da je od jedne osobe koja se bavi krađom pume uzeo 80 KM nakon što ga je obavještavao o kontrolama policije. Šainovića terete da je od početka 2023. pa do oktobra te godine obavještavao šumokradice o policijskim kontrolama i od njih zauzvrat uzimao od 20 i 50 KM za svoje usluge.

Ostalih 5 optuženih terete da su policajcima Zebi, Zoriću i Šainoviću davali novac kako bi ih oni pustili i ne bi kontrolisali kamione kojima su prevozili bespravno posječenu šumu.

Republičko tužilaštvo je uz optužnicu predložilo da se od optuženih policajaca oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, kao i da se im se izrekne mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here