Naslovna Najnovije Vasiću prostor za Institut po „napuhanoj“ cijeni prodao kum partijskog kolege!

Vasiću prostor za Institut po „napuhanoj“ cijeni prodao kum partijskog kolege!

0

Kostadin Vasić samo tri mjeseca nakon što je postavljen za direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, odlučio je da kupi poslovni prostor vrijedniji od dva miliona maraka, a ni manji ni više nego od kuma svog stranačkog kolege, potvrđeno je portalu Moja Hercegovina.

Vasić je 15. juna donio odluku o izboru najpovoljnije ponude za kupovinu poslovnog prostora u Zvorniku, za potrebe regionalnog centra u gradu iz kojeg i sam dolazi. Ponuđaču, firmi „Dalprom“ Čelopek, dodijelio je posao u vrijednosti od 2.212.500 maraka ukupno, odnosno 2.950 KM po metru kvadratnom (?!).

Kako je potvrđeno Mojoj Hercegovini, vlasnik firme „Dalprom“ je Dalibor Ikonić, kum Siniše Ilića, zamjenika ministra civilnih poslova BiH i Vasićevog partijskog kolege. Zajedničko Iliću i Vasiću, pored toga što su visoki funkcioneri Ujedinjene Srpske, jeste i to što su često povezivani sa djelovanjima sa one strane zakona.

Sporna kupovina

Prema riječima izvora Moje Hercegovine iz Zvornika, u kupovini pomenute zgrade postoji mnogo čudnih i nejasnih stvari, krenuvši od lokacije, pa do cijene za koju je kupljen poslovni prostor.

„To je poslovni prostor u kojem je ranije bila teretana i nikako ne ispunjava uslove da bi se tu postavila laboratorija. Pored toga, stanari te zgrade su ogorčeni i kažu da planiraju i javno da se pobune, ako u njihovoj zgradi bude instalisana laboratorija. Ističu da taj prostor ne ispunjava ni minimum uslova da bi se nešto tako otvorilo u njemu“, ističe sagovornik našeg portala.

Dodaje da cijena za koju je kupljen ovaj poslovni prostor nikako ne odgovara stvarnoj cijeni nekretnina u Zvorniku.

„Taj poslovni prostor je Ilićevom kumu prodat po puno nižoj cijeni od tri hiljade maraka, za koju je sada prodat Institutu. Kada se uzme u obzir cijena po kojoj je trenutno kupljen, njegova lokacija i vlasnik, postoji mnogo sumnjivih pitanja na koje je potrebno odgovoriti“, poručuje naš izvor.

Dodaje da bi se u cijeli slučaj trebalo uključiti i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

„Samo ta informacija da je direktor državne institucije od poznanika kupio poslovni prostor za toliki iznos, dovoljno je da se uključi policija i provjeri da li u ovom slučaju ima korupcije, da li su tenderi bili naštimani za tu firmu i mnoge druge stvari koje se rade u ovakvim slučajevima“, kaže naš sagovornik.

Vasić tri puta osuđivan za nasilništvo

Inače, Kostadin Vasić danima već puni rubrike crne hronike, jer je nedavno pravosnažno osuđen na deset mjeseci zatvora zbog nanošenja teških povreda rođaku. Prema presudi premlaćivanje se dogodilo 30. decembra 2017. godine u kafani osuđenog Vasića. Pretučenom rođaku konstatovane su teške tjelesne povrede zbog kojih je u bolnici proveo mjesec dana.

Zbog pravosnažne presude Centralna izborna komisija BiH je najavila da će Vasiću oduzeti mandat poslanika u Narodnoj skupštini RS. On je zatvorsku kaznu pokušao zamijeniti novčanom, što je sud prvobitno odbio. Nakon što je uložio zalbu na ovu odluku ona je prihvaćena te je direktoru Instituta omogućeno da plaćanjem 15.000 maraka izbjegne odlazak iza rešetaka.

Ono što je posebno interesantno jeste da je Vasiću to bila čak treća presuda za nasilništvo. On je u decembru 2001. godine na Okružnom sudu u Bijeljini pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora za krivično djelo nanošenja teške tjelesne povrede. Tri godine kasnije, u junu 2004. godine, Okružni sud u Bijeljini ponovo ga je osudio na dva mjeseca zatvora za isto krivično djelo. Oba puta je izbjegao zatvor tako što je kaznu platio, prvi put 4.500, a drugi, 3.000 KM.

I Ilić u sukobu sa zakonom

I njegov stranački kolega Siniša Ilić takođe se do sada više puta našao u sukobu sa zakonom.

Protiv njega je sredinom maja policija podnijela izvještaj Tužilaštvu zbog sumnje da je sa još jednom osobom napravio zgradu i sve stanove izdavao, a da to nije prijavio. Po zakonu svako ko iznajmljuje stan na dan, ili hoteli, mora prijaviti sve goste. Međutim, oni to nisu radili i nisu plaćali ni poreze ni ostale dažbine.

„Sumnja se da su u tim stanovima boravile i krimogene osobe, ali to policiji predstavlja dodatni problem, pošto nisu bili prijavljeni pa se ne može utvrditi ko je sve iznajmljivao stanove i koliko dugo je bio tu“, rekao je ranije izvor blizak istrazi.

Zamjenik ministra Ilić se na stupcima crne hronike našao i krajem 2020. godine kada je utvrđeno da je nelegalno organizovao igre na sreću. Republička uprava za igre na sreću saopštila je 14. decembra 2020. da su inspektori ove uprave otkrili ilegalno priređivanje igara na sreću na terminalu za elektronske igre, automatima za igre na sreću, kao i neovlašteno priređivanje kladioničarskih igara na sreću u automat klubu u Zvorniku, od strane privrednog društva Šamac, kojem je zbog učinjenog prekršaja izdat prekršajni nalog.

U registru privrednih subjekata, kao vlasnik iz Šamca naveden je Siniša Ilić, aktuelni zamjenik ministra civilnih poslova, dok su kafe barovi u Zvorniku, Bijeljini, Osmacima i Brčko distriktu registrovani kao vlasništvo privrednog društva iz Šamca na čijem je čelu.

Tada je bio podnesen i zahtjev za njegovu smjenu, ali do nje nije došlo. Smjena je od njega tražena i u prvoj polovini iste godine, i to zbog nepoštovanja epidemioloških mjera jer je organizovao masovno privatno druženje dok su na snazi bile rigorozne zabrane i policijski čas.

Zamijenio glavnog aktera afere „korona ugovori“

Ujedinjena Srpska je imenovanjem višestruko presuđivanog Vasića na poziciju direktora Instituta za javno zdravstvo dokazala da nije spremna popraviti ozbiljno urušenu reputaciju zbog prošlogodišnje afere „korona ugovori“, u kojoj je glavni akter bio takođe njihov kadar a Vasićev prethodnik, Branislav Zeljković.

Kako su krajem prošle sedmice objavili mediji, istraga protiv njega je u završnoj fazi te se svaki dan očekuje podizanje optužnice. Zeljković se sumnjiči da je kao direktor Instituta svojim nezakonitim djelovanjem oštetio javni budžet za 790.000 maraka. Istragom u aferi “Korona ugovori” pored Branislava Zeljkovića obuhvaćeni su još i direktor firme “Procontrol” Slavko Bojić, direktor “Promedinga” Dragan Dubravac, direktor agencije “Travel 4 fun” Saša Marković, vlasnik firme ”A.R.M.S. sistemi” Vladimir Vuletić, direktor “Sinex laboratorije” iz Banjaluke Sani Crljić, a ranije je privođen i vozač u Civilnoj zaštiti RS Milan Jašarević.

Branislav Zeljković

Grupa je pod istragom zbog sumnje da su, koristeći vanrednu situaciju izazvanu pandemijom virusa korona, zajedno i po prethodnom dogovoru, prilikom provođenja postupaka javnih nabavki medicinske opreme oštetili budžet Republike Srpske za više od 790.000 maraka.

Iz pritvora na mjesto savjetnika direktora

Koliko je stranačko rukovodstvo Ujedinjene Srpske izgubilo dodira sa realnošću govori podatak da je Zeljkoviću, poslije petomjesečnog pritvora, „sredilo“, bez konkursa, radno mjesto savjetnika direktora Civilne zaštite RS (?!). I takvo, etički vrlo upitno, imenovanje nisu sproveli u skladu sa zakonom pa je nedavno Upravna inspekcija RS isto poništila, ocijenivši da Zeljković ne ispunjava uslove za pomenuto radno mjesto.

Odabrano društvo

Inače, pomenuti direktor Civilne zaštite, kojeg je Zeljković „savjetovao“ nekoliko mjeseci je Milan Novitović, još jedan pravosnažno osuđeni kadar Ujedinjene Srpske. On je osuđen pravosnažno na tri mjeseca, uslovno na godinu dana, zbog ugrožavanja sigurnosti, a o okolnostima koje su do toga dovele Moja Hercegovina je svojevremeno prva pisala!

Krajem maja ove godine MUP RS je podnio izveštaj protiv Mladena Tomića, v.d. direktora Geološkog zavoda RS, zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetio budžet za 40.000 maraka. Tomić je takođe kadar Ujedinje Srpske.

(Moja Hercegovina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: