26.7 C
Banja Luka

Vašington post: Zelenski smijenio zvaničnike bliske Vašingtonu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je posljednjih nedjelja nekoliko visokih zvaničnika koji su važili za najbliže Vašingtonu, a otpuštanja su uslijedila usred rastuće frustracije Kijeva svojim zapadnim seveznicima, piše Vašington post, pozivajući se na brojne zapadne zvaničnike koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

List napominje da su smjene „uzbunile“ administraciju u Vašingtonu, a otpušteni su „reformistički zvaničnici koji su bili voljni da se bore protiv korupcije u svojim ministarstvima i koji su izgledali posebno bliski Sjedinjenim Američkim Državama.

Nezadovoljstvo Zelenskog poznato je Bijeloj kući, a nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken svirao gitaru u kijevskom baru tokom posjete ranije ovog mjeseca, izvodeći „Rockin’ in the Free World“ u znak podrške, mnogi ukrajinski zvaničnici bliski Zelenskom ismijevali su taj nastup kao neprimjeren, navodi se u tekstu.

Sagovornici Vašington posta ocjenjuju da neke od nesuglasica proističu iz prirodnih tenzija koje nastaju u partnerstvu koje je moralo da izdrži više od dvije godine rata i stalnog povećanja broja poginulih Ukrajinaca, prenosi Tanjug.

Međutim, fundamentalnije neslaganje se odnosi na pitanje koliko je potrebno usredsrediti se na ratnu korupciju.

List ocjenjuje da je nedavna ruska ofanziva u oblasti Harkov pogoršala osjećaj izdaje. Neki ukrajinski zvaničnici su za uspjehe Rusije okrivili odbijanje Vašingtona da im dozvoli da izvode udare dugog dometa na rusku teritoriju, dok su drugi naveli višemesečno kašnjenje američkog Kongresa u odobravanju paketa vojne pomoći vrijednog 61 milijardu dolara.

Nijedan od Ukrajinaca koje je intervjuisao Post nije pomenuo ulogu neobuzdane korupcije u omogućavanju Rusima da zauzmu desetine gradova i sela u oblasti Harkov ovog mjeseca.

Vojne i civilne vlasti pronevjerile su milione dolara namijenjene za izgradnju odbrambenih utvrđenja u regionu.

Ubrzo nakon što je šema korupcije objavljena u javnosti, Pentagon je objavio izvještaj u kojem se navodi da „endemska korupcija i dalje postoji“ u Ukrajini, uključujući „mito i naduvane troškove nabavke“ koji ometaju odbranu zemlje.

Ukrajinski zvaničnici međutim tvrde da su optužbe netačne i da narušavaju reputaciju zemlje u trenutku kada „zapadni interes za njihovu stvar jenjava“.

Izvori su rekli da su tenzije među Ukrajinom i njenim saveznicima u posljednje vreme porasle pošto je Rusija uspjela da stekne prednost na bojnom polju.

Američki i evropski zvaničnici su nastavili da raspravljaju o tome koja bi bila najbolja strategija za preokret, a u fokusu je pitanje da li Kijevu treba dozvoliti da koristi oružje koje dobija od saveznika za napad na rusku teritoriju.

Pored toga, sve uključene strane i dalje su u raskoraku po pitanju korišćenja zamrznutih sredstava Rusije, kao i o putu Ukrajine da potencijalno postane članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Ukrajinska agencija Unian podsjeća da je Vrhovna rada 9. maja razriješila Aleksandra Kubrakova sa mjesta zamjenika premijera i ministra razvoja zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine, a ovu odluku podržala su 272 narodna poslanika.

Istog dana, narodni poslanici su razriješili Nikolaja Solskog sa mjesta ministra poljoprivredne politike sa 273 glasa.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here