23.7 C
Banja Luka

VAŽNA PROMJENA PRI REGISTRACIJI AUTOMOBILA! Od sledeće godine porez na osnovu godine proizvodnje umesto kubikaže!

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će izmjene zakona o porezu na imovinu biti usvojene zajedno sa budžetom za 2022. godinu, kao i da novi zakon predviđa da će porez na automobile određivati godina proizvodnje, umesto kubikaže automobila.

Mali je odgovarajući na poslanička pitanja u Skupština Srbije rekao da se izmjeni zakona pristupilo zato što je bilo dosta komentara građana Srbije o načinu dosadašnjeg oporezivanja automobila.

„Samo zakonsko rešenje omogućiće da se brže i jednostavnije završi proces, uz manje dokumenata, a od 1. janura 2022. godine krećemo u implementaciju“, kazao je Mali.

Mali je dodao da to ministarstvo sprema i dva velika zakonska rešenja o procesu nove fiskalizacije.

„Hoćemo da izgradimo konkurentno i transparentno poslovno okruženje. Od ponedeljka, 1. novembra kreće novi model fiskalizacije, uz prelazni period narednih šest meseci kada ćemo imati i postojeći i novi model fiskalizacije“, rekao je Mali.

Dodao je da će Vlada Srbije potpuno snositi troškove od 100 evra po fiskalnom uredjaju, odnosno 100 evra po prodajnom mjestu. On je rekao da će novi sistem povećati efikasnost za suzbijanje sive ekonomije, a da će omogućiti da se fiskalni račun izdaje i sa mobilnog telefona i sa tableta.

Prema njegovim riječima rebalans republičkog budžeta uradjen je zbog 183 milijarde dinara prihoda naplaćenih više nego što je planirano.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here