Naslovna Najnovije VEČERAS SE TRESE UKRAJINA! RUSIJA NAPALA supersoničnim KINŽALIMA?! OVO SU METE

VEČERAS SE TRESE UKRAJINA! RUSIJA NAPALA supersoničnim KINŽALIMA?! OVO SU METE

0
6237482 09.05.2020 Истребитель-перехватчик МиГ-31К с гиперзвуковой ракетой "Кинжал" летит из Истринского района в Москву на воздушный парад Победы. Антон Денисов / РИА Новости

Prema još uvek nepotvrđenim izvorima tri hiperzvučna projektila tipa Kinžal koja su lasnirana sa dalekometnog bombardera Tupovljev Tu-22M3 pogodili su scljeve istočno od crnomorskog lučkog grada Odese.

Prema prvim informacijama u ovom napadu uništeno je pet zgrada, a dve sobe se nalaze u bolnici. Za sad nije poznato šta je bila meta ruskog napada.

Pojedini ruski mediji navode da je meta napada bio turistički lokalitet „Apartmani pored mora“, i da su tu bili stacionirani strani instruktori na haubicama M777, koje je planirano da budu prebačene na jug Odeskog regiona kako bi projektilima tipa ekskalibur gađali Zmijsko ostrvo.

Iz pravca Odese se vidi gust dim, a za sad nema zvanične potvrde o ovom napdu ni sa ruske, ali ni sa ukrajinske strane i da li su zaista upotrebljeni Kinžali za napad.

Za sad se čeka zvanična potvrda.

Posle nešto više od mesec dana ovo je treći put da ruska vojska koristi hiperzvučne projetile tipa Kinžal u napadu na ciljeve u Ukrajini.

Avijacijski raketni sistem Kinžal sa hipersoničnim aerobalističkim projektilima uništio je 19.03. 2022. veliko podzemno skladište raketa i avio municije u selu Deljatin u Ivano-Frankivskoj oblasti.

Dan kasnije 20. 03.2022. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je Kinžalom opet napadnut strateški važan objekat

„Rusija je ispalila krstareće rakete Kalibr iz Kaspijskog mora i hipersonične rakete Kinžal (Bodež) iz vazdušnog prostora Krima.

HIPERSONIČNA RAKETA KINŽAL (BODEŽ)

Interesantno je da se za Kinžal po prvi put u javnosti saznalo 3.marta 2018. godine kada je ruski predsednik Vladimir Putin u svom govoru predstavio novo naoružanje ruske vojske. Naime, Putin je saopštio da je Rusija počela da razvija nova strateška odružja, koja su prema njegovim rečima imuna na kapacitete neprijateljske protivraketne odbrane.

Putin je naveo da osnovu novog ruskog strateškog oružja čine hipersonične rakete koje se lansiraju iz vazduha, a koje može da koristi nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu.

Ruski vojni planeri veruju kako su tad izjavili da će novo oružje zapravo pratiti inovativne dizajne, što ih čini imunim na trenutne ili buduće borbene kapacitete protivraketne odbrane od napada balističkih raketa.

U svom govoru Putin je naveo da su ruske vazduhoplovne snage u operativnu upotrebu uvele hipersoničnu raketu (Kinzhal) odnosno “ bodež“ u prevodu. Ova raketa prema Putinovim rečima može da nosi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu. Lansira se sa letelica koje mogu da dostignu brzinu od 2,8 maha na velikoj visini ( platforma MiG-31). Ova raketa odmah po lansiranju postiže hipersoničnu brzinu od neverovatnih 10 maha. Sama raketa od momenta lansiranja ima kontrolisan let i manervabilnost tokom svih faza leta. Domet ove rakete prema Putinovim navodima je 2.000 kilometara.

Kasnije, su ove informacije i potvrđene.

Kinžal je dobio oznaku Kh-47M2, da je domet rakete više od 2.000 km, oko 1.240 milja. Raketa ima fragmentacionu bojevu glavu od 1.100 funti (498 kg) ili nuklearnu bojevu glavu jačine 500 kT sa 33 puta većom jačinom od atomske bombe Fat Man koje su Amerikanci bacili na Hirošimu. Ova raketa dostiže brzinu iznad 10 Maha i da može da izvodi manevre izbegavanja u svim fazama leta. Može biti naoružan konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, a može biti lansirana iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

Za Kh-47M2 Kinzhal često kažu da je avionska verzija balističke rakete Iskander.

Priča o Kinžalu pojavila u svetskim medijima 8. februara ove godine 16 dana pred početak ruske vojne invazije na Ukrajinu kada je MiG-31K sa ovom raketom sleteo u avio bazu Čakalovski u ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Stanovništvo ove ruske enklave napravilo je snimak pre sletanja MIG-31K na kome se jasno ispod letelice vidi hiperzvučna raketa. MIG-31K sletelo je u avio bazu Čkalovska u ovoj enklavi u kojoj su smeštene značajne vojne efektive Rusije na Baltiku, što uključuje i balističke rakete tipa Iskander i PVO Sistem dugog dometa S-400.

Inače migovi -31, a posebno verzija sa hiperzvučnom krstarećom raketom do sada nisu bili nikad bazirani u ovoj ruskoj enklavi. Ovo je prvi put od kada je počelo gomilanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i u Belorusiji, gde počinju vojni manevri.

Inače ovo je više uznemirilo Zapad od Ukrajine, kao tvrde neki, jer sa ovom raketom Rusija ima po kontrolom kompletu zapadnu Evropu sve do granice Francuske i Španije, kao i južni deo Mediterana.

Kurir.rs/A.Mlakar