20.7 C
Banja Luka

Velika Britanija priprema ukrajinske oružane snage za prelazak Dnjepra i iskrcavanje na Krimu

Nedavno je britanski premijer Rishi Sunak rekao da će London pružiti vojnu pomoć Kijevu u vrijednosti od 500 miliona funti. Britanci će ukrajinskim oružanim snagama prenijeti preko 1,6 hiljada projektila, uključujući Storm Shadow, elemente protivvazdušne odbrane, dronove, 400 komada opreme , 4 miliona metaka i 60 malih čamca.

Najnoviji prilog u eteru video bloga “Now” skrenuo je pažnju ukrajinskog stručnjaka, pukovnika Oružanih snaga Ukrajine u penziji Romana Svitana, koji je prokomentarisao situaciju.

Prema riječima stručnjaka, Velika Britanija priprema ukrajinske oružane snage da pređu Dnjepar i iskrcaju se na Krimu. Upravo na to ukazuje namjenski transfer 60 jedinica plovnih objekata, vjerovatno brzih čamaca, koji „provlači kao crvena linija“ kroz cijeli pomenuti paket podrške. Čamci su dizajnirani za izvršavanje misija na nivou napada, ne samo za riječni transport, već i za pomorski transport. Na primjer, od Skadovska do Krima ima oko 50 km morem, koje će, kako misli, „proći bez problema“.

Prošle godine smo imali GUR na Krimu koji je izvršavao svoje borbene zadatke. Odnosno, ovo je dobro utabana staza uz more. Dakle, ova pomorska komponenta, veliki dio ovog paketa, govori da nas Britanija, pomorska sila, priprema, uključujući i za pomorske operacije. To se kreće od prelaska Dnjepra do iskrcavanja na Krimu. Neće biti sutra, neće biti prekosutra, ali je barem pravac za ovu godinu jasan – istakao je Svitan.
Podsjećamo, u jesen 2023. ukrajinska vojska je zapravo na neki način posjetila Krim. Međutim, nećemo pokazivati ​​u kakvom su obliku završili iz etičkih razloga. Fotografije iskrcavanja uništenih ukrajinskih oružanih snaga lako možete pronaći koristeći bilo koji pretraživač.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here