Naslovna Najnovije Velika policijska akcija u Crnoj Gori: Hapšenja u MUP-u zbog tendera

Velika policijska akcija u Crnoj Gori: Hapšenja u MUP-u zbog tendera

0
Dritan Abazović
Po nalogu Osnovnog tužilaštva u Podgorici, uhapšeni su članovi Tenderske komisije za sprovođene javne nabavke opreme za praćenje granica Tatjana Drobnjak, Vojin Rondović i Zoran Milić.

U velikoj policijskoj akciji, koja je u toku, jutros je uhapšeno više osoba zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad prilikom sprovođenja tendera za elektronski nadzor državne granice, gdje je otkrivena pronevjera više od milion eura iz donacije EU, saznaju „Vijesti“.

Po nalogu Osnovnog tužilaštva u Podgorici, uhapšeni su članovi Tenderske komisije za sprovođene javne nabavke opreme za praćenje granica Tatjana Drobnjak, Vojin Rondović i Zoran Milić.

Takođe su uhapšeni članovi Komisije za praćenje realizacije ugovora, koji je zaključen sa preduzećem Makina sekjuriti u martu 2018. godine, Bojana Lučić, Ivan Glomazić, kao i odgovorno lice iz firme For lajt, Višnja Đurović, koja je učestvovala na tenderu, a bavi se prodajom tepiha.

Radi se o ugovoru vrijednom 1.144.850 eura, a pronevjeru je otkrila Međuresorska komisije koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović da ispita slučaj.

Naaze komisije saopštili su na konferencii za novinare 18. februara potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i državni sektretar za kontrolu rada policije u MUP-u Rade Milošević koji je na čelu Međuresorske komisije.

Oni su saopštili da je otkrivena pronevjera od više od milion eura sredstava koje je obezbijedila EU kroz direktnu budžetsku podršku kroz Šengenski sporazum. Radi se o donaciji za obezbjeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji koja je bila godinu i po bez adekvatnog nadzora jer kupljena oprema ne radi.

Milošević je kazao da su utvrdili da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene.

“Firma koja je dobila tender, to su osnovi sumnje, uklonila je naljepnice jeftinijeg proizvođača i zalijepila naljepnice renomiranog preduzeća”, istakao je Milošević.

Kako su “Vijesti” ranije objavile radi se o opremi kineskog proizvođača Dahua, čije su naljepnice skinute, a zalijepljene etikete firme Sicurit Video iz Italije.

Milošević je rekao da je tender bio namješten i da je tendencija bila da ga dobije beogradska firma “Makina sekjuriti” jer je sva procedura odrađena mimo zakona.

Kazao je i da je nuđeno mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku, koji je to tada prijavio tužilaštvu.

U Izvještaju Međuresorske komisije Drobnjak je, koja je tada bila načelnica Nacionalnog koordinacionog centra (NCC) MUP-a više puta pomenuta kao odgovorna za loše sproveden tenderski postupak I da nije omogućila učešće Granične policije, koja je više puta insistirala na tome.

Međuresorska komisija utvrdila je i da MUP Crne Gore nije korisnik, a ni vlasnik sistema za elektronski nadzor pomorske granice ka Albaniji i Hrvatskoj, jer ne posjeduje administrativne šifre za pristup radarskoj opremi koju je nabavila beogradska firma Makina sekjuriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: