Naslovna Region (VIDEO) Đukanović: Agresija Rusije nije samo na Ukrajinu nego na sve zapadne...

(VIDEO) Đukanović: Agresija Rusije nije samo na Ukrajinu nego na sve zapadne vrijednosti

0

“Članstvo Zapadnog Balkana u EU je investicija u mir i stabilnost“, kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da agresija Rusije nije samo na Ukrajinu nego na sve zapadne vrijednosti, a da je ona ukazala na novu dinamiku odnosa EU i Zapanog Balkana, te da je na nama da to razumijemo i iskoristimo.

On i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel dali su izjave nakon sastanka.

„Pred nama je zadatak da realizujemo prioritete, spremni smo da uložimo maksimum političke volje i da ponudimo evropskim partnerima da imamo volju za proširenjem. Članstvo Zapadnog Balkana je geopolitička investicija u mir i stabilnost“, naglasio je Đukanović.

„Ovo je druga posjeta Crnoj Gori što upućuje na posvećenost evropskih integacija Crne Gore i kontinuitet jednog otvorenog dijaloga koji doprinosi ostvarenju naših zajedničkih ciljeva. Tokom prve posjete kazao sam vam da ćemo dobiti novu vladu. Dobili smo vladu za koju mislimo da će više biti posvećena evropskim integracija. Prve sedmice nove vlade pokazuju da odgovorno trošimo vrijeme i da radimo na evropskim integracijama. Mnogi su sumnjali u demokratski kapacitet CG za mirnu tranziciju vlasti, u proteklih dvije godine smo pokazali da ga imamo. Sadašnja vlada ima dva prioriteta da radi na evropskim integracijama i na privlačenju investitora“, naglasio je Đukanović.

On je kazao i da čuju šta kažu zapadni partneri i to da podržavaju regionalnu saradnju.

Mislim da se ovo pitanje ispolitizovalo u domaćoj i regionalnoj javnosti i da ne zaslužuje pažnju kojoj se posvećuje“, dodao je on.

Smatra da je inicijativa Open Balkan nastala od evroskeptika, te da nema mjesta evroskepticizmu.

„U to me je uvjerio današnji razgovor. Budućnost u EU je realna, a dodatno je osnažena kroz rusku agresiju na Ukrajinu. Treba stvoriti preduslove da bismo šansu iskoristili. Rusija djeluje destruktivno u odnosu na Evropu, ne govorim o njenom evroskepticizmu. Legitimno je nažalost da svako djeluje kako misli da je najproduktivnije. Mislim da ovo nije produktivno. Treba da neutrališemo receptore ruskog uticaja, a njih ima i na Balkanu i Evropi“, napomenuo je Đukanović.

Mišel je naglasio da je ovo važan trenutak za budućnost Evropskog kontinenta.

„Rusija je odlučila da pokrene brutalnu agresiju na Ukrajinu. EU je djelovala zajedno da joj oduzme snagu, uvodeći sankcije Rusiji. Hvala vam na pridruživanju tome, kao i na prihvatu ukrajinskih izbjeglica. Zapadni Balkan jeste strateški prioritet za EU, i to sada više nego ikada. CG je bila veoma konzistentan partner za EU, više od deceniju CG ima rekord od 100 posto usklađenja sa EU politikom“, rekao je Mišel.

On naredne sedmice organizuje sastanak sa liderima Zapadnog Balkana.

„Mi stojimo uz vašu zemlju i region. Obezbjeđujemo kako kratkoročnu, tako i dugoročnu pomoć“, dodao je on.

Odgovarajući na pitanja novinara, Mišel je kazao da Crna Gora ima puno napretka.

„Vjerujem da će dodatni napretak biti ostvaren narednih nedjelja i da će CG biti dobar primjer. Ukoliko postoji politička volja i postoje reforme, to može biti dobar signal“, kazao je Mišel.

On je rekao da će EU podržavati inicijative koji podrazumjevaju integraciju Balkana, a naveo je da je Otvoreni Balkan otvoren za sve države regiona.

Ohrabrujemo sve inicijative koji podrazumjevaju ekonomski razvoj. Poštujemo i odluke država, a smatram da je ovo inkluzivna inicijativa“, ocijenio je on.

Mišel je naveo da je Rusija odlučila da pokrene brutalan rat prema Ukrajini i da ima destruktivne posledice. On je naveo da je ubijeđen da jako puno evropskih lidera vjeruju da je sad vrijeme i da moraju da ubrzaju evropske integracije.

„Hoćemo da razmjenimo stavove sa Zapanim Balkanom kako bi napravile progres. Jako je važno da se ostvari napredak u vladavini prava, borbi protiv korupcije… Bitno je da EU pošalje poruku da želimo da ubrzamo proces. Mislim da ćemo do kraja juna imati zajednički odgovor na ovu temu“, uvjerava Mišel.

Đukanović: Lokalni izbori će biti održani 23. oktobra

„Znate da sam promijenio odluku o lokalnim izborima na bazi dva puta izglasanog Zakona o lokalnoj samoupravi, svjestan da to nije ustavnopravno savršeno rješenje. Odlučio sam da poštujem volju parlamentarne većine. Danas imamo novu odluku, ja sam ih zakazao za 23. oktobar i ne vidim nikakav razlog za korekcije. Što se mene tiče, oni će se održati 23. oktobra“, uvjerava Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: