Naslovna Najnovije Zbog straha od sankcija Dodik prihvatio sporazum i ponovo promijenio politiku!

Zbog straha od sankcija Dodik prihvatio sporazum i ponovo promijenio politiku!

0

Kako bi izbjegao nove sankcije i pokazao se kao političar sa kojim Evropska unija može sarađivati, član Predsjedništva BIH Milorad Dodik, u Briselu je pristao na sporazum, koji bi posle izbora trebao obezbjediti funkcionalnu BiH koja napreduje na evropskom putu.

Dva dana nakon što je dvanaest bh. političara u Briselu dogovorilo sporazum o postizbornoj funkcionalnoj BiH na evropskom putu, analitičari upozoravaju da ne treba biti optimističan. Ističu i da je Brisel dao vjetar u leđa onima koji od početka svjesno koče pristupanje BiH Evropskoj uniji.

Kako bi izbjegao nove sankcije i pokazao se kao političar sa kojim Evropska unija može sarađivati, član Predsjedništva BIH Milorad Dodik, u Briselu je pristao na sporazum, koji bi posle izbora trebao obezbjediti funkcionalnu BiH koja napreduje na evropskom putu.

Politički analitičar Velizar Antić kaže da nije izenanđenje što je Dodik zaboravio priču o povratku nadležnosti Republici Srpskoj i okrenuo se stvaranju funkcionalnije i centralizovanije BiH.

“U pozadini ove promjene su određeni dogovori sa Zapadom. Vjerovatno su obećali da mu neće uvoditi sankcije”, zaključuje Antić.

Politički analitičar Tanja Topić ističe da se pored američkih, bh. političari plaše i evropskih sankcija, pa su mnogi, pa i Dodik, morali praviti političke zaokrete.

“Ta prijetnja im kao mač visi nad glavama” kaže Topić.

Od Dodika, kako kažu analitičari, možemo očekivati da i dalje mijenja politiku po potrebi. Ono što ne možemo očekivati je da on i još jedanaest bh političara ispune dogovoreno, tvrdi politički analitičar Žarko Papić.

“Vladajuće partije se nisu držale ni potpisanih, a kamoli nepotpisanih sporazuma. Neće biti ništa od kandidatskog statusa za BiH krajem ovog mjeseca. U društvu sa Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom to je nemoguća misija”.

Papić dodaje da je ovaj sporazum nastao iz politička potrebe Brisela da ojača svoju poziciju, a ne da ozbiljno rješava probleme u BiH.

„Milorad Dodik i ostali političari na vlasti razmišljaju o evropskom putu BiH samo kada im treba novac, kaže ekonomski analitičar Svetlana Cenić. Ona tvrdi da je svaki uslov Evropske unije davno mogao biti ispunjen.

“Nisu ispunili i tu smo gdje smo”, kaže Cenić i dodaje da će se sada ponovo sjetiti evropskog puta, jer im treba novac, koji Rusi ne daju, a Kinezi uslovljavaju.

Mnogi građani su umorni od priča o članstvu BiH u Evropskoj uniji.

“To se stvarno vise ne može ni slušati ni gledati” kaže jedna od njih. Sa druge strane, mnogi bi željeli da BiH što prije uđe u Evropsku  uniju, prije svega zbog vladavine prava.

Međutim, bh političarima na vlasti ne odgovaraju evropske vrijednosti u smisli vladavine prava, kaže predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

On ističe da se od slučaja „Sanader“ u Hrvatskoj, većina bh političara počela samo deklarativno zalagati za članstvo u Evropskoj uniji.

“To je čovjek koji je izgradio zatvore u kojima je završio. To je bilo destimulativno za bh političare, jer su shvatili da je gromada koja je uspjela da uvede Hrvatsku u Evropsku uniju, doživjela takav krah zbog korupcije. Tada su shvatili da im Evropska unija ipak nije toliko interesantna”, naglašava Praštalo.

Ono što čudi naše sagovornike je kako to da Brisel i dalje vjeruje ljudima koji im više od 20 godina obećavaju da će ispuniti upravo ono što stoji u sporazumu iz Brisela?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: