Naslovna Izdvajamo (VIDEO) „Grad Banjaluka odlučno ulazi u ovu borbu“Stanivuković odlučio da STANE NA...

(VIDEO) „Grad Banjaluka odlučno ulazi u ovu borbu“Stanivuković odlučio da STANE NA PUT otvaranju kockarnica i kladionica u blizini škola

0

Zabranićemo rad kockarnicama i kladionicama u krugu 500 metara od škola, poručio je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, te najavio niz mjera koje će Grad Banjaluka preduzeti i predložiti.

Stanivuković je ovim postao jedan od prvih gradonačelnika u regionu koji se uhvatio u koštac sa ovim velikim problemom, s obzirom na to da zavisnost od kocke sve više zahvata i djecu, а gotovo da je nemoguće naći školu koja u blizni nema bar jednu kockarnicu, a u većini slučajeva ih ima po nekoliko.

 

– Grad Banjaluka odlučno ulazi u ovu borbu. Na Skupštini Grada donijećemo preporuke, a istovremeno predložiti Narodnoj skupštini izmjenu zakona koji će kockarnicama zabraniti rad u blizini škola na teritoriji cijele Republike Srpske. Banjaluka kao najveći grad biće začetnik ove ideje – navodi on, piše Blink.

Stanivuković je predložio i destimulativnu mjeru koja bi kladionice trebala “otjerati” od škola dok se zakon ne usvoni.

– Dok se ovaj zakon na usvoji, kockarnice koje se trenutno nalze u blizni škola plaćaće ogromne takse u iznosu od 25.000 km po poslovnici. Država, grad, roditelji ali i čitav sistem mora da se uključi u rješavanju ovog problema, a kocka djeci ne smije biti na dohvat ruke. Najmlađi zavisnik od kocke na ovim prostorima ima sedam godina – navodi on, te poziva gradjane da se pridruže ovoj borbi.

Podsjećamo da je zavisnost od kocke jedan od najvećih problema današnjice, a zbog jakog kladionačarskog lobija rijetko ko je uspio da se usprotivi, što je rezultovalo otvaranjem desetine kladionica pored škola, u cijelom regionu.

– Kako mladi ljudi ulaze u začarani krug kocke koji obično počinje bezazleno, sitnim ulaganjem koje postepeno povećava apetite za dobit ali kod igrača stvara sve veću zavisnost i strast za kockom, a za sobom povlači niz negativnih koraka te lako pojedinca uvlači i u svijet kriminala, narkomanije, alkoholizma a sve sa ciljem obezbjeđivanja sredstava za kocku vršenjem krađa i prevara odnosno bježanja od realnosti uz pomoć psihoaktivnih supstanci i alkohola – rekao je nadavno sociolog Vladimir Vasić, govoreći o ovm gorućem problemu.

Zakon u Republici Srpskoj definisao je da kockati ne smiju lica mlađa od 18 godina, ali koliko se to poštuje na terenu možete se uvjeriti sami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: