Naslovna Najnovije (VIDEO) OSKRNAVLJENA SVETINJA Bagerom zaorano pravoslavno groblje u Sjevernoj Mitrovici, iz zemlje...

(VIDEO) OSKRNAVLJENA SVETINJA Bagerom zaorano pravoslavno groblje u Sjevernoj Mitrovici, iz zemlje vire kosti

0

agerom je zaorano pravoslavno groblje na crkvenom zemljištu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, staro više stotina godina, potvrdila je za RTS filolog Mitra Reljić.

Reljićeva, koja se između ostalog bavi izučavanjem srpskih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji, zabilježila je prizore prekopanih grobova iz kojih vire kosti pokopanih i nasute zemlje preko postojećih spomenika na drugom dijelu groblja.

Lokalni sveštenici su potvrdili da je zemljani put napravljen, bez ičije dozvole, preko starog srpskog pravoslavnog groblja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, u neposrednoj blizini crkve Svetog Dimitrija.

Radove su, kako su naveli, mehanizacijom izvodili radnici, vjerovatno albanske nacionalnosti, koji su i danas primijećeni na toj lokaciji.

Prema navodima pravoslavnih sveštenika, na tom groblju, površine oko 30 ari, pokojnike su sahranjivali do 1950. godine.

Vlada u Prištini donijela je prošlog mjeseca odluku o rekonstrukciji i renoviranju kuća albanskih vlasnika u naselju Brđani u sjevernom dijelu Mitrovice, oštećenih tokom sukoba 1998-1999. godine.

Iz novog saziva rukovodstva sjevernog dijela Mitrovice saopštili su da nije dovoljna samo izgradnja kuća, već da je za njihove stanovnike potrebno i prilagođavanje putne infrastrukture.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube