Naslovna Politika Vlast Srpske jedno priča narodu, a drugačije rade

Vlast Srpske jedno priča narodu, a drugačije rade

0

– Vlast u Republici Srpskoj jedno priča narodu, dok se stvari potpuno u drugom pravcu odvijaju kada Milorad Dodik zajedno sa svojim predstavnicima dođe u zajedničke institucije BiH, kaže šef Кluba SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

– Vlast u Republici Srpskoj jedno priča narodu, dok se stvari potpuno u drugom pravcu odvijaju kada Milorad Dodik zajedno sa svojim predstavnicima dođe u zajedničke institucije BiH, kaže šef Кluba SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

On navodi da je gaženje zaključka Narodne skupštine Republike Srpske očigledan primjer takve prakse.

„Mogli smo se uvjeriti kako se SNSD prama njima odnosi na jedan specifičan način. NSRS usvoji jedno, a oni poslje rade potpuno druge stvari. Problem je što se Кomitet SNSD nalazi i iznad NSRS i što je ova stranka stvari postavila tako da njihov komitet odlučuje kako će se raditi po pitanju zaključka parlamenta Srpske“, napominje Govedarica.

„Očigledno je, upozorava on, da Srpska trenutno nema jasne i konzistentne politike koja definiše jedan entitet.

 „Vidimo da predstavnici vlasti jedno pričaju narodu, jedno rade u NSRS, a potpuno se drugačije ponašaju kada su njihovi interesi u pitanju. U to smo se mogli uvjeriti nakon zaključka NSRS o nedonošenju odluka dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu u kome nema stranih sudija. Vidjeli smo da je samo deset dana nakon toga u Parlamentu BiH usvojeno šest zakona“, naglasio je Govedarica.

Podsjetio je kako su u decembru 2021. godine doneseni zaključci u NS da se u roku od šest mjeseci ponište svi raniji sporazumi po pitanju odbrane, bezbjednosti, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

„Zaključci su rekli da Vlada mora da poništi sve sporazume iz vremena kada su te nadležnosti prenesene na nivo BiH i da Srpska formira svoje institucije, ali to se nije desilo“, rekao je Govedarica.

On navodi da se, kada su SNSD i Milorad Dodik u pitanju nedosljednom pokazala i priča o nepriznavanju Suda BiH i visokog predstavnika.

„Svojim dolaskom u Sud BiH Dodik je taj sud priznao, kao i nametnute odluke Кristijana Šmita o izmjeni krivičnog zakona“, kaže Govedarica.

On navodi da iz neugodne situacije u kojoj se našao Dodik pokušava da se izvuče reformisanjem pravosuđa koja bi dovela do toga da entitetski sudovi sude djela visoke korupcije i organizovanog kriminala.

„Sada smo ušli u priču da se reformiše pravosuđe i da dobijemo neku novu sudsku instancu u okviru Suda BiH. Ako ne priznajete neki sud, zašto onda mijenjate zakon o njemu kojim se dobija nova sudska instanca? Na sve to se sada baca nova dimna bomba, koja je politička i koja otvara novo poglavlje sa problematikom gdje će taj sud biti smješten, čime se u suštini samo nastoji preusmjeriti pažnja javnosti“, istakao je Govedarica.

(BN) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube