26.7 C
Banja Luka

(VIDEO) Otkriven spomenik žrtvama akcije „Bljesak“

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović otkrili su danas u Gradišci spomen-obilježje vojnicima i civilima poginulim u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak“ na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

Dodik i Cvijanovićeva su spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije otkrili zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i predsjednikom Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krstom Žarkovićem.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, narodni poslanik Ognjen Žmirić u ime Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Među prisutnim su i predstavnici grada Gradiške, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

https://youtu.be/nYVR9elr6LA

Nakon otkrivanja spomenika biće služen pomen poginulim, a potom položeni vijenci i cvijeće.

Prije otkrivanja spomenika služen je parastos u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine izgrađen je nedaleko od mosta na rijeci Savi.

Oko 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga je 1. maja 1995. godine napalo 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji i oko 4.000 vojnika Republike Srpske Krajine, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji „Bljesak“ 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

Za ove zločine niko nije odgovarao.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here