26.7 C
Banja Luka

Vidović: Izlazak na Londonsku berzu je veliki plus za Srpsku

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović poručila je da je izlazak na Londonsku berzu veliki plus za Republiku Srpsku, jer je riječ o jednoj od najzahtjevnijih berzi na svijetu, gdje mogu izaći samo kvalifikovani kupci i prodavci.

Ona je navela da već postoji plan za šta će se koristiti prikupljenih 300 miliona evra.

„Ovaj novac će biti korišten za pokriće deficita koji znate da smo ostvarili u prošloj godini, inače prije toga budžet je godinama bio u suficitu, zatim služiće za Kompenzacioni fond koji služi za zdravstvo i za ublažavanje negativnih posljedica pandemije za privredu i naravno doći će i do korekcije ličnih dohodaka, za kategorije kojima je to zaista potrebno“, rekla je Vidovićeva za ATV.

Ona je ocijenila da je u izlasku Republike Srpske na Londonsku berzu najveći uspjeh to što su obveznice kupila 44 kupca iz Evrope, SAD i Azije.

Vidovićeva je podsjetila da je Srpska prije tri godine izašla na Bečku berzu, pri istim uslovima – što je dokaz da drži rejting i da je ocijenjena kao stabilno okruženje.

Doktor ekonomije i bivši premijer Crne Gore Igor Lukšić kaže da je opcija izlaska na međunarodno tržište uvijek vrijedna.

„Ovo veoma puno znači kada je u pitanju izgradnja povjerenja u bilo koji finansijski sistem, samim tim u finansijski sistem Republike Srpske, zato što je zaduživanje preko finansijskih tržišta zapravo najtransparentniji oblik zaduživanja koji možete zamisliti. Otvaranjem različitih, alternativnih izvora finansiranja bolje se pozicionirate, imate prosto više mogućnosti za upravljanje javnim finansijama“, istakao je Lukšić.

Kada se obveznice počnu kotirati na sekundarnim tržištima, smatra Lukšić, tada će svaka izjava, svaki novi zakon i svaka nova investicija uticati na kretanje njihove cijene – ali i na formiranje budućih cijena.

Vlada Republike Srpske donijela je sinoć odluku o prihvatanju zaduženja Srpske emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

„U skladu sa usvojenim budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za ovu godinu, Republika Srpska je, putem Ministarstva Finansija 20. aprila uspješno iskoristila povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75 odsto“, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here