Naslovna Politika Vidović: Lagani pad inflacije

Vidović: Lagani pad inflacije

0

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježen lagani pad inflacije, te da će resorno ministarstvo i Vlada Srpske u slučaju ponovnog rasta reagovati i pokušati da amortizuju negativan uticaj.

Vidovićeva je navela da je projektovan budžet sa nešto manjim rastom prihoda nego prošle godine s obzirom na to da se očekuje smanjenje inflacije.

– Budžet je stabilan i isplaćujemo sve svoje obaveze. Mislim da ćemo održati likvidnost budžeta do kraja godine i da ćemo prikupiti planirani prihod. Prema mojoj procjeni, može doći do eventualno jednog rebalansa u toku godine i to ćemo završiti u vrijeme kada to bude potrebno – rekla je Vidovićeva za portal „Banjaluka.net“.

Ona je dodala da je bez obzira na pad, stopa inflacije i dalje visoka, kao i da Vlada Srpske ne može na to da utiče, navodeći kako veliki broj zemalja, poput Amerike, inflaciju pokušava zaustaviti rastom kamate.

Prema njenim riječima, Centralna banka BiH ne preduzima nikakve mjere u vezi sa suzbijenjem inflacije.

– Ni tu nismo autonomni, jer naša Centralna banka nema taj potencijal i ne preduzima nikakve mjere u vezi sa suzbijenjem inflacije. Nisu preduzimali ni kada je bila /epidemija virusa/ korona. Tako da od naše Centralne banke ne možemo očekivati nikakvu pomoć u tom smislu – navela je Vidovićeva.

Vidovićeva smatra da će ova godina biti izazovna i teška, što je ujedno i prognoza svih međunarodnih stručnjaka i institucija, te da će resorno ministarstvo i Vlada Srpske u slučaju ponovnog rasta inflacije reagovati i pokušati da amortizuje negativan uticaj.

Ona je istakla da uprkos određenim prognozama do recesije ipak nije došlo.

– Iako je bilo prognoza da će doći do recesije, do toga nije došlo. Svi parametri govore da neće ni doći i mi se nadamo da neće. Bez obzira na to što je situacija teška, dobro je da nije došlo do recesije – zaključila je Vidovićeva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube