Naslovna Republika Srpska Višegrad: Vlast ne mari za probleme ovih mještana

Višegrad: Vlast ne mari za probleme ovih mještana

Mještani sela Pozderčića kod Višegrada izrazili su svoje nezadovoljstvo neobjašnjivim ukidanjem lokalnih autobuskih linija od Višegrada do Кlašnika i Prelova čime je još više otežan život preostalim stanovnicima jer im je ovo prevozno sredstvo bilo najpovoljnije do dođu do grada i dovezu sebi najosnovnije potrepštine.

„Žalosno je da u ovo vrijeme deset sela nema autobusa . Domaćini treba da plate 60 КM da odu u grad i vrate se, a ovdje žive staračka domaćinstva od kojih je svaki član bolestan. Кo ima penziju ona je najviše do 250 КM“, kaže Nedeljko Novaković.

„Autobus nam je neophodan pa da bar ide tri ili dva ili bar jednom sedmično ali da je to sigurno. Ovako dođemo pješice nekoliko kilometara do puta Prelovo-Кlašnik na Glavače, mrznemo se ali rijetko ko nađe da nas poveze do grada. I dokle tako?“, pita Milojka Novaković.

Slavko Novaković kaže da je seljacima najteže kad treba da dovezu namirnice iz grada. Sada to rade najčešće taksi prevozom.

„Ovo mora da riješi opštinska vlast sa načelnikom na čelu oni su krivi što nemamo autobus“, dodaje Novaković.

Vlasnik preduzeća „Aroma“ iz Rogatice Brane Vučak, čiji su autobusi saobraćali na ovim linijama,  potvrdio  je BN TV da je krajem prošle godine istekao ugovor sa opštinom Višegrad  o prevozu i da mu je načelnik Mladen Đurević rekao da vozi do okončanja novog tendera.

„Autobusi su su na ovim relacijama saobraćali još mjesec dana ali nije bilo ni novca ni tendera ni novog ugovora pa je prevoz obustavljen“, kaže Vučak.

Pokušali smo dobiti objašnjenje od načelnika Đurevića ali nam je rečeno da nije u kancelariji.

Opština je u prošloj godini za prevoz putnika od Višegrada do Prelova i Кlašnika izdvojila kao subvenciju u iznosu od 16.200 КM.

BN TV