23.7 C
Banja Luka

Višković: Nametanjem zakona vjerovatno završen evropski put BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je za BiH normalno ono što nije nigdje u svijetu i da je nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH vjerovatno završen evropski put zemlje.

– Ne iznenađuje me što pola BiH priznaje čovjeka /Kristijan Šmit/ koji je nelegalno na ovim prostorima, jer nema verifikaciju UN da bude visoki predstavnik. Odluka od prije nekoliko dana o otvaranju pregovora ЕU sa BiH je u suštini današnjim nametanjem zatvorena –  rekao je Višković Srni.

On je istakao da neka zemlja, ukoliko želi biti član ЕU, onda vlastitim resursima i institucijama mora donositi odluke i kreirati rješenja.

– Republika Srpska će u svemu tražiti svoj put. U BiH žive narodi i nije građanska zemlja kako to misli Šmit. Nisam iznenađen njegovim nametanjem i ovo je potvrda stare izreke da tamo gdje prestaje razum, počinje BiH – dodao je Višković.

Prema njegovim riječima, nigdje u svijetu ne postoji zemlja koja je okupirana i nema suverenitet kao što je BiH.

Višković je naglasio da je postojao apsolutni dogovor predstavnika tri konstitivna naroda da samostalno bude kreiran Izborni zakon BiH u skladu sa Ustavom, ali da neko to nije dozvolio.

– Ovim je narušen osnovni postulat postojanja jedne zemlje, a to je da sama odlučuje o svojoj sudbini. Izborni zakon je, nakon Ustava, najviši akt u svakoj zemlji i njegovim nametanjem građanima je oduzeto pravo na izbornu volju i tajnost izbora. Ovdje se žele uvesti neke stvari koje ne postoje nigdje. Očito je da je važnije da iz zapadnih zemalja BiH bude prodata oprema za izbore i da za tako nešto neko ostvari profit – rekao je Višković.

On je napomenuo da je nedopustivo da Centralna izborna komisija BiH sama bira biračke odbore i da time izabrani članovi postaju profesionalci, te se postavlja pitanje ko će da ih plati.

– Republika Srpska je pokazala da je zaista imala iskrenu namjeru da BiH funkcioniše na ustavan i zakonit način, ali očito da imaju oni kojima to nije u interesu. Žele da ovo bude nestabilno područje kako bi ovdje ostali još nekoliko decenija. Sve ovo je žalosno, tužno i nevjerovatno – zaključio je Višković.

Njemački državljanin Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je danas da je donio odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, podrške najavljenom procesu pristupanja BiH ЕU.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here