Naslovna Politika Višković obćava ponovo: U Srpskoj se mogu očekivati investicije vrijedne nekoliko milijardi

Višković obćava ponovo: U Srpskoj se mogu očekivati investicije vrijedne nekoliko milijardi

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Laktašima da se u Srpskoj mogu očekivati investicije u energetiku, putnu infrastrukturu, turizam i poljoprivredu čija je vrijednost nekoliko milijardi KM.

Pred nama je značajan investicioni ciklus, koji počinje u ovoj godini, ali će biti nastavljen i u narednoj. Očekujemo investicije u Republici Srpskoj koje će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju rekao je Višković novinarima na Prvoj investicionoj konferenciji “Mogućnosti i izazovi privrednog razvoja Republike Srpske”.

On je istakao da je od izuzetnog značaja što će Srpska i Srbija realizovati projekat izgradnje tri hidrelektrane na rijeci Drini, među kojima je “Buk bijela”, čija je vrijednost viša od 520 miliona evra.

– Sa partnerima iz Kine smo u završnoj fazi pregovora kako bi bio potpisan sporazum o finansiranju izgradnje hidroelektrana Dabar i Bistrica. Takođe, razgovaramo i o izgradnji auto-puteva u Srpskoj, a početkom oktobra počeće prvi radovi na izgradnji auto-puta od Banjaluke do Prijedora – dodao je Višković.

On je naglasio da se novim investicijama može obezbijediti brži razvoj Srpske.

– Zahvalan sam i Srbiji koja pruža svaki vid pomoći Srpskoj. Značajno je što Srpska ima dobre pokazatelje i u vremenu virusa korona, a u prvom kvartalu ove godine bruto domaći proizvod (BDP) Republike Srpske je 2,1 odsto – naveo je Višković.

On je istakao da je ovo omogućilo da Srpska ima stabilan i likvidan budžet, kojim izvršava sve obaveze i podsjetio da su povećane plate u javnom i realnom sektoru.