Naslovna Najnovije VIŠKOVIĆ: Sada će naknada za prvo dijete biti 97,20 KM, isto toliko...

VIŠKOVIĆ: Sada će naknada za prvo dijete biti 97,20 KM, isto toliko i za drugo dijete

0

U Srpskoj se od sljedeće godine uvodi naknada za prvo dijete, povećavaju se i ostale naknade

Vlada Republike Srpske je odlučila da u budžetu za 2022. godinu izmijeni određene odredbe u Zakonu o dječijoj zaštiti te se sada, po prvi put, uvodi naknada i za prvo rođeno dijete, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ta novčana naknada će biti na istom iznosu kao i za drugo i četvrto dijete. Ostale naknade za drugo, treće i četvrto dijete uvećavaju se, u suštini, do skoro 100% , kaže Višković. Dosadašnja naknada za drugo i četvrto dijete bila je 48 KM, dok je za treće bila 97 KM.

„Sada će naknada za prvo dijete biti 97,20 KM, isto toliko i za drugo dijete, za treće dijete 140 KM i za četvrto 97 KM, što znači da je uvećanje za davanja po ovom osnovu skoro 20 miliona maraka na godišnjem nivou“, rekao je Višković.

Govoreći o jednokratnoj pomoći majkama za rađanje djeteta, Višković je rekao da je i ona povećana, tako da će jednokratna naknada za rođeno dijete biti 500 KM i po tom osnovu će na godišnjem nivou biti obezbijeđeno dodatnih 2,5 miliona maraka.

„Takođe, ovim Zakonom je regulisana i naknada za roditelje njegovatelje i tu je bila predviđena naknada po dosadašnjem zakonskom rješenju negdje oko 135 KM na mjesečnom nivou. Mi to sada prevodimo da će ta naknada biti na nivou najniže plate za prethodnu godinu koja je bila 540 KM, što znači da će ti roditelji i njegovatelji imati naknadu do punoljetstva te djece u visini od najniže plate u Srpskoj za prethodnu godinu.  Po tom osnovu izdavajamo dodatnih nešto više od 2,5 miliona maraka. Kada uzmemo u obzir sve ove naknade, to je dodatnih 25.600.000 KM na godišnjem nivou koje će Vkada izmjenom ovog zakonskog rješenja u narednoj godini obezbijediti za ove kategorije“, pojasnio je Višković.

Višković kaže da na ovaj način Vlada želi da pomogne natalitet u Srpskoj i stimuliše rađanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: