Naslovna Izdvajamo VIŠKOVIĆ: „Socijalna karta do kraja juna“

VIŠKOVIĆ: „Socijalna karta do kraja juna“

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je značaj izrade socijalne karte, koja je jedan od prioriteta Vlade Srpske, navodeći da se očekuje da će ona biti završena do kraja juna.

Višković je rekao da je donosiocima odluka izuzetno bitno da na jednom mjestu imaju evidentirane sve ljude kojima je potrebna pomoć institucija.

„Socijalna karta je značajna iz više razloga, a jedan od njih je to što, na primjer, danas određena davanja prema nekoj kategoriji društva realizuje ministarstvo, Vlada Srpske, grad, opština, nevladin sektor, a pritom niko nema podatke o tome da li je možda jedan čovjek dobio pomoć od svih tih institucija, dok neko drugi nije dobio ni od koga“, naveo je Višković.

Podsjetivši da je Vlada Srpske protekle sedmice usvojila odluku o jednokratnoj pomoći EU za energetski ugrožene korisnike, Višković je ukazao da bi, ukoliko bi Republika Srpska danas imala izrađenu socijalnu kartu, tačno znalo ime i prezime svih tih korisnika.

„Mislim da će ovom odlukom biti obuhvaćeno između 50.000 i 60.000 građana Srpske, a važno je napomenuti da ta pomoć ide po domaćinstvu, a ne pojedincu“, rekao je Višković za portal „Banjaluka.net“.

Višković je podsjetio da je u januaru formiran tim za izradu socijalne karte na čijem je čelu ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Prema Viškovićevim riječima, u prethodnom periodu razgovarano je sa predstavnicima Svjetske banke od kojih će Vlada Srpske na raspolaganje dobiti dva eksperta iz oblasti informacionih tehnologija, koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći u izradi socijalne karte.

Iz Vlade Srpske ranije je saopšteno da je cilj uspostavljanje socijalne karte kao jedinstvenog registra koji bi trebalo da sadrži podatke o socijalno-ekonomskom statusu lica korisnika prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube