20.7 C
Banja Luka

Višković uvodi red: Biće uređeni BOTOVI i BLOGERI

Republika Srpska bi prema tvrdnjama predsjednika Vlade Radovana Viškovića do Nove godine trebalo da dobije Zakon o medijima. Ova izjava Viškovića izazvala je negodovanje unutar medijske zajednice, jer se mongi pitaju kakav će biti taj zakon i da li će on zaista biti donesen u ovoj godini, jer je do njenog kraja ostalo sedam dana?

Do kraja godine novi zakon o medijima u Republici Srpskoj. Ovo je nedavno u Narodnoj skupštini tokom rasprave sa opozicijom najavio premijer Višković.

„Radi se novi zakon o medijima. Rok je da bude završen do kraja ove godine i biće uređeno i botovi i blogeri“, rekao je Višković.

Do kraja decembra nema ni 10 dana, a Višković je ranije rekao da će zakon biti donesen na osnovu stava savjetodavne radne grupe za donošenje ovog zakona.

„Ja ne znam na šta je premijer mislio da će biti spremno do Nove godine. Ako će biti spremno u Vladi to onda nije nešto što je prošlo kroz ovu savjetodavnu grupu“, kaže Sandra Gojković – Arbutina, urednik u banjalučkim Nezavisnim novinama.

Gojković Arbutina koja učestvuje u radu savjetodavne grupe kaže ne vjeruje da će išta od ovog zakona biti spremno do Nove godine.

„Prvo, mi još ništa nismo donijeli, ni usvojili, ni predložili, ni napisali, ni dostavili, a druga stvar mi smo samo jedan mali dio ljudi koji treba da kaže svoje mišljenje o tom zakonu. Gdje su ostale kolege, gdje su ostali stručnjaci medijski, gdje je međunarodna zajednica, odnosno EU, koja će morati da da svoje mišljenje s obzirom da idemo ka tom evropskom putu logično bi bilo da bude usklađeno“, poručila je ona.

Dok Višković uvjerava da će novi zakon biti prije svega usmjeren ka botovima odnosno blogerima, novinari kažu da nemaju povjerenje u dobre namjere zakonodavca jer smo imali šest mjeseci u kojima su novinari pokušavali da objasne zašto je pogubna kriminalizacija javne riječi, a dobili su ignorisanje i nerazumijevanje.

„Kada je vlast krenula da kriminalizuje klevetu mi smo rekli ostavite to po strani da sjednemo i razgovaramo o zakonu o medijima i još najmanje 3 ili 4 zakona koji su potrebni da se uredi medijsko tržište. Međutim vlast je pored toga progurala taj zakon, kriminalizovala klevetu i sada kaže sad ćemo donositi i zakon o medijima. Mi medijska zajednica ne vjerujemo nekome ko nam je opali takvu pljesku“, kaže novinar i urednik portala Kapital Siniša Vukelić.

Iz Udruženja BH novinari kažu da zakon koji najavljuje Višković neće riješiti brojna pitanja od fantomskih portala do transparentnosti rada medija, bez ključnog zakona za čije usvajanje do sada nije bilo volje.

„Zbog toga mislim da je mnogo korisnije i racionalnije da se svi zalažemo za usvajanje zakona o transparentnosti medijskog vlasništva na nivou države, da tražimo donošenje zakona o oglašavanju i da mediji poštuju sve one standarde EU koji omogućavaju slobodu izražavanja ali traže odgovorno postupanje novinara i medija“, kaže generalni sekretar Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Kroz kriminalizaciju javne riječi, kažu novinari, otvoren je prostor za progon i kažnjavanje medija, zbog čega ništa dobro ne očekuju ni od zakona o medijima.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here