23.7 C
Banja Luka

Viškovićeva igra maržama nije dovoljna ni za litru jogurta

Odluka Vlade Republike Srpske da smanji marže na osnovne životne namirnice u maloprodaji sa deset na osam odsto neće imati nikakvog efekta na tržištu niti će potrošači osjetiti bilo kakve uštede.

Po novim, ograničenim maržama za vrećicu tih namirnica će biti potrebno izdvojiti 32,4 marke što znači kako je to ušteda jedva dovoljna da se kupi pakovanje od pola kilograma soli.

Preciznije, na utrošenih 100 maraka, Vlada Republike Srpske je svojim građanima ušedila dvije marke, odnosno ni litru gustog jogurta, koji u marketima košta u prosjeku 2,2 KM.

Međutim, treba imati u vidu da se ograničavaju samo marže, te da vlast nema kontrolu nad cijenom proizvoda.

Jedan banjalučki trgovac koji je želio da ostane anoniman,  kaže kako je Vladina igra sa maržama bespotreban posao koji će samo dodatno opteretiti trgovce i inspektore.

On kaže i kako je i marža od 10 odsto jako nepovoljna po trgovce.

Iz Vlade Republike Srpske je saopšteno da je osnovni razlog donošenja ove uredbe sve veći rast veleprodajnih i maloprodajnih cijena proizvoda koji se bilježi na tržištu Republike Srpske, uzrokovanih najvećim dijelom eksternim faktorima, kao što su rast cijena na svjetskim berzama, poskupljenje energenata, nepovoljne vremenske prilike koje su se odrazile na poljoprivredu i uzrokovale slabije prinose i slično.

Moji troškovi su 18 odsto od ukupne cijene proizvoda što znači da na ograničenoj marži od 10 odsto padam još osam. Kako mi je to ograničeno, sada ću podići cijene drugih proizvoda, jer osnovne životne namirnice moram da prodajem ispod cijeneTo će uraditi i drugi trgovci jer neće dozvoliti da sve ovo ide preko njihovih džepova”, kaže nam on.

Kada je riječ o maržama, koje su današnjom uredbom ograničene, ministar trgovine i turizma Suzana Gašić, tvrdi drugačije.

Svaki trgovac u zavisnosti od nabavne cijene samog proizvoda formuliše i kalkuliše konačnu cijenu, ali je sigurno da će smanjenje marže morati dovesti do izvjesnog smanjenja konačne cijene proizvoda u trgovinama“, zaključila je Gašićeva.

Međutim, sa njom se ne slažu potrošači kojima takođe, kao ni trgovcima nije jasno šta je namjera vlasti kada su marže u pitanju.

Smatram da se ovo radi samo kako bi se pokazala neka dobra volja, ali generalno to je minorno”, kaže Murisa Marić izvršni direktor u Udruženju potrošača “Don” iz Prijedora.

Dodaje kako umanjenu trgovačku maržu od dva odsto niko neće primjetiti.

Mjesečna potrošačka korpa će biti možda biti umanjena za pet maraka. Ali to nije ništa. Ovo neće uticati na kvalitet života, a kako stvari stoje narodu će ostati samo da imaju hljeba na tanjiru”, kaže Marićeva.

Vlada pokušava da stvori utisak kod građana da nešto radi, ali „zaboravlja“ da je jedini efikasan način intervenisanje na tržištu robama iz Robnih rezervi, koje su za vrijeme ove Vlade uništene i završile u stečaju.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here