22.7 C
Banja Luka

Vještak potvrdio da je učinjen ogroman propust: Prijedorčanin u zatvoru proveo 3 godine zbog pogrešnog DNK nalaza

Čitanjem optužnice u Okružnom sudu u Banjaluci danas je počelo ponovljeno suđenje Nemanji Matijašu iz Prijedora koji je u zatvoru proveo tri i po godine zbog pogrešnog DNK nalaza.

Matijašu o čijem slučaju koji je uzdrmao pravosuđe u BiH i Srpskoj je portal Srpskainfo ekskluzivno pisao, sudi vijeće sudije Pane Gavrića koji ga je još 2018. godine osudio zajedno sa sugrađaninom Vanjom Vukovićem na pet godina zatvora zbog neovlaštene trgovine drogom.

Iako je sve vrijeme trajanja ranijeg postupka, Matijaš tražio od vijeća da ponove DNK vještačenje i tako odmah u startu isprave katastrofalnu grešku,  njegov zahtjev je bez jasnog obrazloženja bio odbijen, pa je na kraju bio i pravosnažno osuđen.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Zahvaljujući ličnoj upornosti Matijaš je za vrijeme izdržavanja kazne uspio obaviti novo DNK vještačenje i dokazati da je njegov DNK u konkretnom postupku bio zamijenjen sa DNK Vukovića.

Uslijedila je žalba Vrhovnom sudu RS koji je reagovao, pravosnažna presuda je ukinuta, a Okružnom sudu u Banjaluci naređeno je da ponovi postupak protiv Matijaša.

Na današnjem ročištu svjedočio je vještak Zoran Obradović iz Zavoda za sudsku medicinu RS na osnovu čijeg nalaza je Matijaš i bio osuđen u prethodnom postupku.

Obradović je krivicu za katastrofalnu grešku prebacio na laboratoriju.

Detaljno objašnjenje kako je došlo do kardinalne greške tražili su i tužilac Aleksandar Simonović, ali i predsjednik vijeća Pane Gavrić.

– Zar kroz toliko godina rada vi, kao stručnjak iz ove oblasti niste mogli odmah uočiti preklapanje brojeva sa DNK traga. Znate, kada čovjek ruši neko stablo, prvo pogleda da vidi kakvo je stablo, pa ga onda ruši- rekao je sudija Gavrić očekujući objašnjenje od vještaka kako je uopšte mogao napraviti grešku u zamjeni DNK dvojice optuženih.

Obradović je ponovio da je prilikom uzimanja briseva bukalnih sluznica od tada optuženih Vukovića i Matijaša, nesporne tragove označio slovima.

– Negdje u laboratorijskoj proceduri je došlo do zamjene nalaza. Ja sam uzeo nesporne briseve, uredno ih označio, predao ih u laboratoriju, gdje je rađena detekcija. Ne znam kome sam ih predao u laboratoriji, ali kada sam ih predao, tu je došlo do zamjene – izjavio je vještak Obradović.

Uzaludno je vještak pokušavao objasniti da on u to vrijeme na osnovu kodova nije mogao uočiti grešku, a na pitanje tužioca izjavio je da mu tokom postupka niko, ni tužilac, ni odbrana nisu postavljali pitanja u tom pravcu.

-To je bio ogroman propust- zaključio je vještak Obradović.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. decembar.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here