20.7 C
Banja Luka

Vlada daje Banjcu još pet miliona KM

KOZARSKA DUBICA – Vlada Republike Srpske odlučila je na današnjoj sjednici da Bolnici „Mlječanica“, na čijem je čelu Darko Banjac, odobri još pet miliona maraka i to za proširenje smještajnih i terapijskih kapaciteta.

Konkretno, Vlada je usvojila odluku o dopuni prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija RS, prema kojoj će iz budžeta biti finansirano 12 projekata u iznosu od 58,3 miliona KM.

„Izmjenom odluke u prioritetne projekte, koje je Vlada ranije utvrdila, je uvršten i nastavak finansiranja adaptacije postojećih i izgradnje novih smještajnih i terapijskih kapaciteta u „Mlječanici“ u iznosu od pet miliona KM“, saopštili su iz Vlada.

Kako su dodali, prošle godine su započeti projekti izgradnje sportskih terena, izgradnja objekta vešeraja, radovi proširenja restorana, ugradnja agregatske jedinice sa instalacijom, kao i asfaltiranje saobraćajnica unutar kompleksa za čiji završetak je neophodno četiri miliona KM.

Tražili devet, a dobili pet miliona

Naglasili su da je u toku 2024. godine u „Mlječanici“ planirana izgradnja vještačkih jezera sa šetališnim zonama u vrijednosti oko šest miliona KM, te novog smještajnog objekta vrijednosti oko sedam miliona maraka.

U saopštenju se dodaje je „Mlječanica od Vlade tražila devet miliona maraka i to četiri za završetak započetih i pet miliona KM za nove projekte.

Međutim, uspjeli su dobiti pet miliona KM za adaptaciju postojećih i izgradnju novih smještajnih i terapijskih kapaciteta.

Podsjećmo, Vlada je i pred sam kraj prošle godine izmjenila listu prioritetnih projekata iz programa javnih investicija kojim je za milion maraka „pojačala“ pomoć za banju „Mlječanica“.

Naime, prvobitno je u 2023. godini zdravstvenoj ustanovi koju vodi Darko Banjac lider Narodne partije Srpske bilo planirano šest miliona maraka.

Međutim, taj iznos je krajem godine dopunjenom odlukom povećan na sedam miliona.

Novac je namijenjen za adaptaciju i izgradnju novih smještajnih i terapijskih kapaciteta kojim se nastavlja finansiranje ove zdravstvene ustanove.

Građevinske radove izvodio Banjčev partijski kolega

Važno je napomenuti da je većinu dosadašnjih građevinskih radova u „Mlječanici“ izvodila firma „Šumil“ u vlasništvu Milana Šuvka, čiji je sin Miloš Šuvak, Banjčev partijski kolega.

„Šumil“ je gradio hidro blok, sanirao kuhinju, kancelarije, kinezi salu, ali je čak i nabavljao jaja za „Mlječanicu“.

Zbog nabavki u „Mlječanici“, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru formiralo je predmet kako bi ispitalo detalje u vezi sa tenderima i nabavkama u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

CAPITAL: Bojana Ninković

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here