Naslovna Najnovije Vlada nije planirala novac za institucije kojima Dodik želi vratiti nadležnost

Vlada nije planirala novac za institucije kojima Dodik želi vratiti nadležnost

0

Kako je objasnila Vidovićeva u budžetu za narednu godinu  „takve stavke nisu predviđene pošto one i ne postoje“.

Zora Vidović, ministrica financija u Vladi Republike Srpske, predstavila je danas medijima okvir budžeta Republike Srpske za 2022. koji će iznositi 4 milijarde i 24 miliona maraka, što je za osam miliona maraka više od ovogodišnjeg budžeta.

Kako je navela, najveća povećanja biće izdvojena za plate zaposlenih u institucijama koje su budžetski korisnici. Kazala je i da će ukupna stopa doprinosa na plate biti smanjena na 31%. Topli obrok i regres nisu predviđeni za zaposlene u javnoj upravi, jer bi to, prema riječima ministrice financija, koštalo 150 miliona maraka.

U budžetu za narednu godinu nisu predviđena sredstva za finansiranje institucija koje bi, kako to uporno najavljuje Milorad Dodik, trebale promijeniti nadležnost i sa državnog nivoa biti prenesene u nadležnost Republike Srpske.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH govorio je o formiranju vojske, Upravi za indirektno oporezivanje, bezbjednosnim i obavještajnim agencijama, pravosudnim institucijama i zaposlenim u njima.

Kako je objasnila Vidovićeva u budžetu za narednu godinu  „takve stavke nisu predviđene pošto one i ne postoje“.

No, dodala je, „iako budžetom nismo planirali (finansiranje insitucija koje će sa državnog biti premještene na nivo Republike Srpske), ali smo ostavili određene rezerve na određenim pozicijama, ako dođe do određenih stvari koje moramo finansirati iz tih oblasti, naravno da smo spremni za to“.

Na kojim „određenim pozicijama“ se planiraju budžetska izdvajanja ako „dođe do određenih stvari“, ministrica Vidović nije precizirala.

No, i bez njenog objašnjenja potpuno je jasno da bi „određene rezerve“ kojima bi se finansiralo sve one insitucije koje Dodik planira izdvojiti sa državnog i prebaciti na nivo Republike Srpske, trebale iznositi, možda i polovinu budžeta predviđenog za 2022. godinu.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: