Naslovna Izdvajamo Vlada Republike Srpske povećala penzije za 0,84%

Vlada Republike Srpske povećala penzije za 0,84%

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je kazao da je Vlada na prošloj sjednici usvojila informaciju o povećanju penzija u Republici Srpskoj za tri odsto, pojasnivši da je kroz redovno (zakonsko) usklađivanje povećanje iznosilo 2,16 odsto, ali da je Vlada, cijeneći polažaj penzionera i njihov doprinos razvoju društva i Republike Srpske, dodala tom procentu još 0,84 procentna poena, kako bi povećanje bilo tri odsto.

Vičković je rekao za TV K3 da to povećanje predstavlja 42 miliona КM više izdvajanja u budžetu za penzije, što je obezbijeđeno za ovu godinu.

„Sve što smo preduzimali kao Vlada, kroz naše uredbe, plaćajući poreze, doprinose, najnižu platu i drugo, dovelo nas je u poziciju da Poreske uprava u 2020. godini ima najbolju i najveću naplativost poreza i doprinosa od nastanka Srpske“, naglasio je Višković.

Na kraju prošle godine u Srpskoj je bilo 271.004 penzionera i taj broj je veći u odnosu na godinu ranije za 3.525.

Prosječna penzija u Srpskoj u prošloj godini iznosila je 393 KM.

Višković je rekao da građani mogu da budu spokojni kada je riječ o njihovim primanjima u ovoj godini, navodeći da bi smanjenje plata, penzija, socijalnih davanja, podsticaja i slično, bilo loše za javnu potrošnju, koja treba da bude zamajac što bržeg oporavka.

(BN)