Naslovna Izdvajamo Vlada RS se povukla, za sada ništa od dokapitalizacije HET-a!

Vlada RS se povukla, za sada ništa od dokapitalizacije HET-a!

0
Na sjednici Skupštine akcionara “Hidroelektrana na Trebišnjici” (HET), koja se održava u Trebinju, nije usvojena odluka o dokapitalizaciji tog preduzeća jer je Matično preduzeće “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS), koje je većinski vlasnik HET-a, bilo suzdražno prilikom glasanja, saznaje portal CAPITAL.

Pred Skupštinu akcionara HET-a stavljene su na glasanje, između ostalog, Odluka o povećanju kapitala HET-a i  Odluka o II (drugoj) emisiji redovnih (običnih) akcija HET-a javnom ponudom, a koje su podrazumijevale da se to preduzeće dokapitalizuje emisijom 435 miliona akcija javnom ponudom na Banjalučkoj berzi

Stručnjaci su tu namjeru HET-a ocijenili pokušajem privatizacije, ali su iz ERS istakli da to nije tačno i obećavali da će Matično preduzeće zadržati 65 odsto vlasništva, a fondovi 15 odsto, čime će to preduzeće i dalje ostati u vlasništvu Republike Srpske.

Mali akcionari su bili ogorčeni i tvrdili su da je na sceni smišljeno otimanje pola (46,5 odsto) vrijednosti akcija malih akcionara.

Vlada Srpske je po svemu sudeći “povukla ručnu” pa je Matičnom preduzeću sugerisala da prilikom glasanja o navedenim odlukama bude suzdržano, a to znači da odluke nemaju većinu i nisu usvojene. 

Ovim je propala namjera vlasti da dokapitalizuje HET prodajom akcija na berzi.

Podsjećamo, CAPITAL je u više navrata pisao kako dokapitalizacija HET-a nije dobro isplanirana jer je ostavljena mogućnost da bilo ko kupi dio akcija i uđe u vlasništvo, pa i „Elektroprivreda BiH“ koja je iskazala interes.

Pored toga, da se dokapitalizacija „lomi preko koljena“ i sprovodi bez ozbiljnih planova pokazala je i činjenica da je uprava „Elektroprivrede RS“ objavila da će, pored Matičnog preduzeća, i državni fondovi kupiti akcije, ne pojašnjavajući odakle će to biti finansirano, čime ih je dovela u nezavidan položaj.

Manjinski akcionari HET-a saopštili su prije tri dana da apsolutno podržavaju povećanje kapitala javnom ponudom akcija na Banjalučkoj berzi, ali da cijena po kojoj se akcije prodaju treba da bude 13 puta veća. Najavili su da će o upoznati Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, da uprava ERS planiranim modelom dokapitalizacije radi na štetu građana.

Izvor: CAPITAL: Svjetlana Šurlan 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: