Naslovna Izdvajamo Vlada Srbije ograničila cijenu hljeba i naftnih derivata

Vlada Srbije ograničila cijenu hljeba i naftnih derivata

0

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu kojom je propisana maksimalna maloprodajna cijena hljeba od brašna T-500 u iznosu od 54 dinara (46 centi), a ograničene su i cijene naftnih derivata do 31. decembra.

Odluka o ograničavanju cijene hljeba ima za cilj zaštitu tržišta i sprečavanje deformacija u formiranju cijena ove robe od izuzetnog značaja za snabdijevanje potrošača, a naročito nižih socijalnih kategorija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uredbom je propisano i da maksimalna proizvođačka cijena hljeba od brašna T-500 ne prelazi iznos od 46,31 dinara (39 centi), kao i da ukupna stopa marže koja se obračunava na neto fakturnu cijenu ne smije da bude veća od šest %.

U Vladi Srbije su ocijenili da se ograničavanje cijene hljeba neće odraziti na trgovce, ističući da su marže ostale na istom nivou, dok će, s druge strane, to imati pozitivan uticaj na potrošače.

S ciljem sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno, Vlada Srbije ograničila je cijene derivata nafte do 31. decembra, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici usvojen je i zaključak o isplati jednokratne novčane pomoći korisnicima socijalne pomoći, dodatka za pomoć i njegu drugog lica i posebne novčane naknade za više od 200.000 građana.

Članovi Vlade usvojili su i više zaključaka o formiranju radnih grupa koje treba da koordinišu aktivnosti u vezi sa unapređenjem materijalnog položaja zaposlenih u više oblasti.

(Srna) Foto: FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube