Naslovna Izdvajamo Vlada Srpske prodala i drugi avion pod velom tajne

Vlada Srpske prodala i drugi avion pod velom tajne

0

Vlada RS prodala je i drugi avion „Cessna 525“ koji je bio u njenom vlasništvu firmi  „Tehnički remont“ Bratunac (TRB). Međutim, nije poznato za koliko novca je avion prodat.

Prije nekoliko mjeseci, objelodanjeno je da Vlada RS prodaje i drugi avion „Cessna 525“. Iz Vlade Srpske prije toga je saopšteno da ovaj avion nije ispravan, zbog čega je izvršna vlast 2020. godine kupila novi avion za 19 miliona maraka.

Prva licitacija za prodaju „Cessne 525“ bila je zakazana za 19. maj ove godine, a cijena je bila 1,86 miliona maraka. U oglasu o prodaju aviona je pisalo da će ukoliko licitacije ne budu uspješne, avion biti prodat neposrednom pogodbom.

Ko se sve prijavio na licitacije i koje ponude su poslate Vladi RS, nije poznato. Ono što se sada zna, jeste da je avion prodat kompaniji „Tehnički remont“ Bratunac (TRB) u vlasništvu Slavenka Ristića, što je za portal „Capital“ potvrđeno i iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) BiH.

Takođe, „Capital“ je nedavno objavio je da je ponuda za kupovinu aviona stigla i od Slovenaca, i to po početnoj cijeni. Ipak, ta ponuda je odbijena.

Za koliko novca je Ristićeva kompanija kupila „Cessnu 525“, da li se radilo o prodaju na licitaciji ili je riječ o pogodbi, predsjednik Vlade RS nije odgovorio. Radovan Višković tvrdi i da Vlada RS nema nikakve veze sa prodajom aviona.

„To nije radila Vlada, nego Vazduhoplovni servis i obratite se njima“, rekao je Višković.

I obratili smo se Vazduhoplovnom servisu Republike Srpske. Direktor servisa Sreten Ilić nije ni dopustio da mu postavimo pitanje.

Novinar i urednik portala „Capital“ Siniša Vukelić ističe da je mnogo stvari sporno u prodaji, prvenstveno tvrdnje da je avion neispravan.

„Ukoliko je taj avion ispravan, zašto je kupljen novi od 19 miliona maraka? Ukoliko nije ispravan, kako je moguće da je sada dobar kada ga drži Ristić i kada ga Vlada renta od njega i kada najviši funkcioneri lete sa njim po svijetu“, pita Vukelić.

A avionom se letjelo širom Evrope, i to tokom epidemije virusa korona. Više od 40 letova – od glavnih gradova do egzotičnih destinacija. Nijedno od tih putovanja, kaže Vukelić, nije bila neka zvanična posjeta.

„Uglavnom se to radi o unutrašnjim sastancima, unutar BiH, ali onda moraju da objasne zašto toliko novca troše na putovanja u Italiju, Austriju, Češku itd. Po onim zvaničnim izjavama, konferencijama, njihovim poslovnim sastancima ispred Vlade ne vidi se da je bio jedan zvanični sastanak sa nekim diplomatama van BIH“, kaže Vukelić.

To što Vlada, ali ni nadležni ne žele da odgovore za koliko novca je prodat avion, nije ništa čudno, kaže narodni poslanik Igor Crnadak. Podsjeća da premijer Radovan Višković ne odgovara ni na poslanička pitanja.

„Gospodin Višković nije htio da da javnosti na uvid ni stenogram sa one sjednice na kojoj se raspravljalo oko ovih povlačenja nadležnosti. Na moje poslaničko pitanje odbio je da da taj stenogram, odbio je da da spisak svih javnih nabavki za vrijeme korone. Očigledno je da gospodin Višković nešto krije“, kaže Crnadak.

Treba podsjetiti da je i prethodni avion Vlade RS „Cessna 500“, takođe kupila kompanija „Tehnički remont“ Bratunac (TRB). U međuvremenu, i novi avion Vlade Srpske stalno saobraća. Osim relacija Banjaluka – Sarajevo – Beograd, letio je dva puta i do Varšave. Let Banjaluka – Sarajevo registrovan je i 28. oktobra, na dan kada je na Palama zasjedao Glavni odbor SNSD-a.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: