Naslovna Najnovije Vlada Srpske sakrila manjak u budžetu Srpske

Vlada Srpske sakrila manjak u budžetu Srpske

0

Vlada Republike Srpske nastavila je sa višegodišnjom praksom netransparentnosti. Tako je u izvještaju Glavne službe za reviziju otkriveno da je Vlada prikazala manji budžetski deficit u odnosu na njegovu stvarnu visinu.

Vlada Republike Srpske prikrila je 52 miliona maraka budžetskog deficita, vidljivo je iz  finansijske revizije Konsolidovanog izjveštaja za korisnike budžeta. Prikazani budžetski deficit je iznosio 80, 6 miliona maraka, dok je revizor utvrdio da on zapravo iznosi skoro 133 miliona.

 Predstavnici opozicije kažu da je ovo nastavak prakse netransparentnosti i podsjećaju da je 2017. godine glavni revizor Duško Šnjegota bio primoran da podnese ostavku nakon što je ustanovio da deficit u budžetu nije 45 miliona kako je saopštilo resorno ministarstvo nego čak 175 miliona maraka.

Upravo na ovaj način prikrivanje deficita pravdao je premijer Republike Srpske Radovan Višković kaže da on ništa ne prikriva nego da za razliku od njih, revizor utvrđuje i raspoređivanje novca na računima različite namjene.

Ekonomisti smatraju da ovakav stav premijera predstavlja nastavak dugogodišnje prakse da se dugovi i negativni rezultati, kako navodi struka, namjerno prikrivaju, i često prikazuju višestruko nižim od stvarnih iznosa.

Prikrivanje stvarnog stanja, kažu ekonomisti, prisutno je i u drugim javnim institucijama, prije svega javnim preduzećima, gdje je u prehodnim godinama više puta otkriveno da su izvještaji frizirani na način da se minus ne knjiži ispravno, a novac od kredita se prikazuje kao prihod.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: