23.7 C
Banja Luka

Vlada Srpske tužena zbog koncesije od 158 miliona KM

Konzorcijum firmi “Solar energetik“ iz Krupe na Uni, „Tempo kompani“ iz Beograda, „Interpromet“ iz Novog Grada i „Siming trade“ iz Foče podnio je tužbu protiv Vlade Republike Srpske zbog nezakonite dodjele koncesije za izgradnju solarne elektrane „Dubovik“ u Krupi na Uni vrijedne 158 miliona maraka, otkriva CAPITAL.

Vlasnik i direktor firme „Siming trade“ Mladen Elez koji je zastupao ovaj konzorcijum pred Komisijom za koncesije potvrdio je da je podnesena tužba sa zahtjevom da se poništi rješenje Vlade RS od 18. januara ove godine.

„Tim rješenjem je koncesija dodijeljena konzorcijumu firmi „SunnyFox“ iz Novog Grada i GTI iz Sarajeva. Mi smo podnijeli tužbu i očekujemo od Okružnog suda u Banjaluci da presudi u našu korist, odnosno da poništi sporno rješenje“, potvrdio je Elez za CAPITAL.

Međutim, umjesto da sačeka okončanje ovog upravnog spora pred Okružnim sudom, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić u međuvremenu je otišao korak dalje i potpisao ugovor o dodjeli koncesije sa konzorcijumom SunnyFox-GTI.

Pravobranilaštvo dovelo u pitanje zakonitost rada Komisije za koncesije

Da zlo bude veće, Đokić je ugovor potpisao prije dva dana, iako je Pravobranilaštvo RS u petak, 22. marta, dalo negativno mišljenje i ocijenilo da nema uslova za zaključenje tog ugovora.

Pored toga, Pravobranilaštvo je u svom  mišljenju praktično potvrdilo sve navode iz tužbe konzorcijuma koji čine Solar energetik, Tempo kompani, Interpromet i Siming trade.

„Ne može se utvrditi da li je izabrani konzorcijum SunnyFox-GTI dostavio validan dokaz u propisanoj zakonskoj formi o obezbijeđenim finansijskim sredstvima – garanciji za učešće na javnom pozivu za dodjelu koncesije. Pored toga, ne može se utvrditi da li je Komisija za koncesije RS na pravilan i zakonit način sprovela postupak, te da li je Komisija u pogledu oduzimanja prava na bonus od deset odsto bodova podnosiocu inicijative bila pravilna“, navodi se u mišljenju Pravobranilaštva RS.

Upravo o tome je pisao CAPITAL nakon što je konzorcijum na čelu sa firmom „Solar energetik“ eliminisana iz trke za dobijanje koncesije zato što joj nisu dodijeljeni zakonski bodovi kao podnosiocu inicijative uz obrazloženje da na javnom pozivu nije učestvovala samostalno, već kao član konzorcijuma.

Pravobranilaštvo je u mišljenju u koje je naš portal imao uvid ocijenilo da je prije zaključenja ugovora o koncesiji bilo potrebno izvršiti izradu Prostornog plana za područje Krupe na Uni, odnosno izradu Zoning plana za koncesiono područje.

„Osim na prethodno ukazano, ističemo mogućnost problematike priključenja na elektro mrežu na šta je ukazao pomoćnik ministra za elektroenergetiku Milan Baštinac. On je u aktu upućenom Pravobranilaštvu RS iznio stav da s obzirom na prethodna iskustva u sudskim postupcima, gdje su tuženi Vlada RS i resorno ministarstvo, nije bilo opravdano pokretanje postupka za dodjelu koncesije za solarnu elektranu Dubovik dok se ne riješi prethodno pitanje priključenja na mrežu, jer bi to moglo dovesti do novog spora sa finansijskim posljedicama“, navodi se u mišljenju Pravobranilaštva RS.

Vladi prijete nove tužbe

Mladen Elez kaže da ne zna da li je već potpisan ugovor sa konzorcijumom SunnyFox-GTI, ali ako jeste, ističe on, onda Vladi prijete nove tužbe sa odštetnim zahtjevima.

„Ako je potpisan ugovor sa tim konzorcijumom, a sud uvaži naše argumente, u što ne sumnjamo, Vlada bi morala da raskine potpisani ugovor i u tom slučaju će vjerovatno dobiti tužbu od konzorcijuma SunnyFox-GTI. Ukoliko ne raskine ugovor, onda mi imamo pravo da podnesemo tužbu sa zahtjevom za isplatu odštete zbog izgubljene dobiti ali odluka o tome se donosi na nivou konzorcijuma“, kaže Elez.

On dodaje da zbog nezakonitog postupka pred Komisijom za koncesije RS konzorcijum koji predstavlja može tražiti naknadu od oko 150.000 evra koje su uložili u izradu Studije ekonomske opravdanosti i ostale troškove u ovom postupku.

Podsjećamo, prema javnom pozivu za dodjelu koncesije, solarna elektrana „Dubovik“ gradiće se na površini od 102 hektara na području opštine Krupa na Uni. Procijenjena vrijednost investicije je 100.126.000 KM, instalisana snaga 80 MW, a procijenjena godišnja proizvodnja 100 GWh.

Konzorcijum SunnyFox-GTI ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 792 hiljade KM, dok je planirana vrijednost projekta 158 miliona KM. Kao garanciju za investiciju dostavio je izvode sa računa firme GTI u Zirat banci na kojima se nalazi 2,9 miliona evra i oko 85 hiljada KM, te potvrdu austrijske firme Green Invest Gmbh ovjerenu od strane notara na iznos od 81 milion evra.

S druge strane, konzorcijum Solar energetik, Tempo kompani, Interpromet i Siming trade ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 611.000 KM i investiciju u vrijednosti od 122 miliona KM. Oni su kao garanciju dostavili izvod sa računa člana konzorcijuma Tempo kompani na kojem se nalazi više od 25 miliona evra, kao i pismo namjere Nove banke izdato toj firmi na iznos od 73 miliona KM.

Prema ovome, ponuda konzorcijuma SunnyFox-GTI je finansijski povoljnija i po visini jednokratne koncesione naknade i po vrijednosti ukupne investicije, ali zbog proceduralnih zakonskih propusta, Republika Srpska bi umjesto investicije od 158 miliona KM mogla da se nađe pred višemilionskim odštetnim zahtjevom.

(Capital)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here