22.7 C
Banja Luka

PUTIN ZAPRETIO: Ako avioni F-16 budu isporučeni Ukrajini…

Ukoliko američki lovci F-16 budu učestvovali u sukobu u Ukrajini, polijećući sa aerodroma u trećim zemljama, ti aerodromi će postati legitimna meta ruske vojske, upozorio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tokom posjete Tverskoj oblasti podsjetio da borbeni avioni F-16 mogu nositi nuklearno oružje i naglasio da će Moskva i to “morati uzeti u obzir“, prenosi Tanjug, pozivajući se na Interfax.

Putin je poručio da će, ako se lovci F-16 uključe u sukob, ruska vojska uništiti te avione “kao što uništava njihove tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višestruke raketne sisteme“.

Putin je ocijenio da lovci F-16, ako ih zapadne zemlje isporuče Ukrajini, neće moći promijeniti situaciju na ratištu.

Ukrajina od zapadnih saveznika dugo traži avione F-16, no, do sada nije dobila niti jedan.

Kako prenosi Hina, pozivajući se na Reuters, Purin je rekao da Rusija nema pretenzije niti na jednu zemlju NATO-a i da neće napasti Poljsku, baltičke zemlje ni Češku.

‘Nemamo namjeru agresije na članice NATO-a’

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. izazvala je najdublju krizu u odnosima Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962.

Obraćajući se pilotima ruskih zračnih snaga, Putin je rekao da se od pada Sovjetskog Saveza 1991. taj vojni savez predvođen SAD-om proširio na istok prema Rusiji, ali da Moskva ne planira napasti nijednu državu NATO-a.

“Nemamo namjeru agresije prema tim državama”, rekao je Putin, prema transkriptu iz Kremlja objavljenom danas.

“Poljska, baltičke zemlje, a i Česi su u strahu, no ideja da ćemo napasti neku drugu zemlju potpuna je besmislica. To je budalaština”, dodao je.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here