Naslovna Najnovije Vladika Joanikije: Niko nije lud da zabrani vjernicima da se poklone!

Vladika Joanikije: Niko nije lud da zabrani vjernicima da se poklone!

Vladika Joanikije je nakon današnje liturgije kazao da mnogi svjedoče čudesima Svetog Vasilija, te da niko nije lud da zabrani vjernicima da se poklone.

”Sveti Vasilije naročito iscjeljuje bolesnike. U ove skoro dvije godine od kada je počela zaraza, i pored svih mjera, narod pristupa ćivotu Svetog Vasilija i naravno niko nije lud, ni od naših vlasti niti od sveštenstva da brani bilo kome u ova vremena kada su inače dosta ozbiljne mjere zbog zaraze, da pristupa ćivotu ostroškog vidara i iscjeljitelja”, kazao je Joanikije.

Kako je vladika Joanikije dodao oni ne vrše propagadnu već samo blagodare.

”Dobro znamo za njegova čudesa i čudesnu iscjeljiteljsku moć. Jer su se mnogi ovdje od onih koje su ljekari ostavili i lijepo im saopštili da više im ne mogu pomoći ništa, našli lijeka kod ćivota Svetoga Vasilija i to posvjedočili i svojim primjerom i ostala su dobra svjedočanstva. Mi ništa ne činimo, ne pravimo nikakvu propagandu ne dao Bog, nego Bog projavljuje svoga svetitelja a mi blagodarimo na božijem daru i na blagodatnom zauzimanju pred prestolom božjim”, kazao je Vladika.

Ovo je veliki jubilej 350 godina od upokojenja, čudotvorenja i nebeskog pastirstva Svetog Vasilija nad narodom.

”Jubilej smo obilježili skromno ali smo uradili ono što je glavno. Vršili smo sve službe i pojačali i umnožili molitve i ovdje pored ćivota Svetog Vasilija i u svim drugim hramovima”, kazao je  vladika Joanikije.

Episkop budimljansko- nikšićki Joanikije je dodao da su ”uvijek pozivali narod na poštovanje mjera”.

”Mi zaista vjerujemo da će Sveti Vasilije Ostroški pomoći i odagnati ovu epidemiju daleko od nas i proćerati je da je više nema. Samo mi da se popravimo. A ove stege i ove nevolje koje su nas nalazile pomogle su nam na neki način da se vratimo jednostanvosti. U jednostavnosti je i ljepota i snaga. U našem skromnijem obilježavanju nismo ništa suštinski izostavili, pozivajući uvijek narod da poštuje mjere jer ovo je opaka bolest. Ne treba niko da bude nerazuman jer ljudi umiru. Onaj ko misli da zaraze nema neka ode i posjeti bolesnike na kovid odjeljenjima i ljekare koji tamo rade, da vide kojim su mukama podvrgnuti i bolesnici i ljekari. Sreli smo se sa jednim užasom u našem vremenu ali se nijesmo uplašili jer naša je vjera, vjera u vaskrsenje. Sve što nas snalazi prihvatamo smireno sa vjerom i idemo u susret da rješavamo probleme a ne da bježimo od njih. Daće Bog da ovu bolest i ovu zarazu uz zalaganje svih vas i uz molitve svih vas otjeramo od naših domova i od naših porodica”, kazao je vladika Joanikije.