Naslovna Izdvajamo Vladika Joanikije: Opet ćemo se boriti za svoja prava ukoliko sloboda vjere...

Vladika Joanikije: Opet ćemo se boriti za svoja prava ukoliko sloboda vjere bude ugrožena

0

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićke g. Joanikije služio je danas sa sveštenstvom Svetu liturgiju pređeosvećenih darova u manastiru Stanjevići, čime je počelo redovno godišnje bratsko sabranje sveštenstva Arhijerejskih namjesništava: cetinjskog, hercegnovskog, kotorskog, budvanskog i barskog.

 

U liturgijskoj propovijedi je rekao da je svaki čovjek, pa i sveštenik, sklon zaboravu.

I sklon da se raslabi. A ova sveta služba je takva da nas uvijek podiže – sveta služba veća od anđelske. To je služba koju je nama povjerio Gospod Isus Hristos. To je Njegova služba. On je Vječni Arhijerej Prvosveštenik. I mi smo samo utoliko sveštenici ukoliko se udostojimo, ukoliko nas On udostoji da budemo sapričasnici i saučesnici Njegove službe. A On je rekao svojim svetim učenicima i apostolima da čudesa koja On tvori jesu velika, ali da će Njegovi naslednici činiti još veća”, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Naglasio je da je Gospod Hristos svojim stradanjem obezbijedio svojim naslednicima sveštenoslužiteljima blagodat da i oni čine čudesa.

Ne čudesa u onom običnom smislu riječi, to nije svakome od nas dato. Ali, dato nam je da vršimo ovu svetu službu koja je čudo nad čudima. I da, kada god vršimo ovu svetu službu, da se udostojimo da budemo sapričasnici Hristove službe – Hrista Vječnog Arhijereja i Spasitelja. I da se osvećujemo svetim tajnama Njegovim. I ne samo da osvećujemo sebe, nego da osvećujemo i narod Božji”, objasnio je Vladika.

Podsjetio je da je Gospod nadmoćan nad svakom nepravdom, nad mržnjom, nad grijehom, nad smrću.

Drago oci sveštenici, danas smo se ovdje sabrali da ispovijedimo svoje grijehe, da se pokajemo, jer naši grijesi su teži od grijeha onih vjernih koji nijesu sveštena lica. Jer, sveštenicima je više povjereno i više se na njih gleda. I što budemo čistije i svetije vršili ovu službu, to bolje za i naše spasenje. Ali je sigurno mnogo važno i za naš narod. Uvijek je narod, posebno ovdje u Crnoj Gori, gledao na sveštenike, pa kad ima dobroga sveštenika on ga poštuje i sluša. I rado ga prima, ispraća i želi da mu opet dođe. I oslanja se na njegovu riječ i pouku. I ohrabruje se njegovim primjerom. Uvijek smo, hvala Bogu, imali takvih sveštenika”, rekao je on.

Vladika je kazao da to ne znači da nijesmo imali i loših primjera.

Bivalo je i toga. Ljudi od krvi i mesa, pa su se pojedini u nekim vremenima pokolebali. Imali smo u nekim vremenima sveštenika koji su bili ljevičari, koje pamte ovi stariji sveštenici. Bilo je toga i razni vjetrovi su duvali kroz udruženja sveštenika. A mnogi od njih su bez ikakve prinude skidali mantije, napuštali svešteničku službu i išli u državnu službu”, podsjetio je Vladika Joanikije.

Kazao je da su u tim vremenima mnogi časni sveštenici trpjeli poruge, zatvore i batine, ali su ostali vjerni.

Ugledali su se na svete sveštenomučenike, koje smo takođe imali. Ta vremena nijesu tako daleko iza nas, kada su i episkopi, među njima Mitropolit Joanikije Lipovac, i mnogi sveštenici stradali za ime Božije”, kazao je Vladika.

Kazao je da je u naše vrijeme došlo do velike duhovne obnove kakvu prije trideset – četrdeset godina nijesmo mogli očekivati.

Pošteno rečeno, malo je ko to mogao i pomisliti. Ali, Božja blagodat čini velika čuda. I Bog je Crnoj Gori poslao našega blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, a on je otpretao onaj oganj koji je čuvao njegov prethodnik Mitropolit Danilo”, podsjetio je on i dodao da je u vrijeme Mitropolita Amfilohija zasvijetlila Crna Gora, obnovile se svetinje.

Da nije ništa drugo obnovljeno do manastiri Stanjevići i Podmaine, pa bi bilo zaista dosta. A obnovljeno je svetinja i podignuto i ukrašeno novih toliko da ih je više teško prebrojati”, istakao je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vladika je posebno istakao važnost činjenice da se obnovilo sveštenstvo i monaštvo u Crnoj Gori, pa su svetinje propojale.

“I propojala je duša našega naroda”, rekao je on.

Podsjetio je i na teška iskušenja s vlastima u Crnoj Gori.

Morali smo da izađemo i na ulice, jer smo bili obespravljeni, do kraja, iako smo vjera koja ima najviše vjernika u Crnoj Gori. Mi smo jedno vrijeme bili van zakona. Sada smo dosta toga popravili, ali, naravno, treba još dosta toga da se uredi. Da se na jedan civilizovan način urede odnosi između Crkve i države, kao i u ostalim uređenim zemljama. To želimo. Želimo da sve vjere u Crnoj Gori budu ravnopravne i da vlada međuvjerski sklad. A o tom međuvjerskom skladu su pričali licemjerno naši bivši vlastodršci i hvalili se pred Evropom, pred istokom i zapadom da su oni sve to postigli. A pod tom lijepom pričom ovdje se odvijao progon pravoslavlja i Srpske pravoslavne crkve i srpskog sveštenstva”, poručio je Vladika Joanikije.

Vladika je naglasio da je pravoslavni svetosavski narod u Crnoj Gori održao svoju Crkvu i pokazao iskonsku vjernost svojoj vjeri i svojim svetinjama, svojim precima i potomcima.

Nadamo se, – uvijek se dobru nadamo, – da dolazi vrijeme i da neće biti potrebe da više izlazimo na ulice, da se vratimo svojoj službi i riječi Božjoj i da propovijedamo Jevanđelje na miru. Da širimo bratsku i jevanđelsku ljubav i da se posvetimo vjeronauci i svešteničkoj službi baš u pravom smislu riječi”, poželio je Vladika Joanikije.

Ocijenio je da se Crkva morala boriti za svoja prava.

I to ćemo opet da činimo, ukoliko sloboda vjere opet bude ugrožena. Moramo se uvijek boriti za to. Ali nije naš cilj da se borimo sa bilo kime, nego nam je cilj da vršimo službu koja nam je od Boga povjerena. A ona jeste borba, borba protiv zla u sebi, borba protiv zla u ovome svijetu. A to odslikava i ovaj Časni post koji je jedno veliko obnovljenje i ukrepljenje i vjere i ljubavi i svega onoga što je Bogu ugodno”, zaključio je Vladika Joanikije.

Izvor: Mitropolija

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube