Naslovna Najnovije Vladika Joanikije poručio sa Ostroga: Stradalno, ali slavno Kosovo i Metohija je...

Vladika Joanikije poručio sa Ostroga: Stradalno, ali slavno Kosovo i Metohija je naše duhovno ognjište

Stradalno, ali slavno i blagosloveno Kosovo i Metohija je naše duhovno ognjište, poručio je u svojoj besjedi nakon Svete arhijerske liturgije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, vladika Budimljansko-nikšićki, administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije.

On se zahvalio vladiki raško prizrenskom Teodosiju što je došao navodeći da tako “držimo jedinstvo, kao što smo ga uvijek držali sa našim svetinjama na Kosovu i Metohiji, sa Pećkom patrijaršijom, sa Visokim Dečanima, Gračanicom, Bogorodicom Ljeviškom, Prizrenom, Devičom i sa ostalim svetinjama na KiM“.

Vladika je dodao da sa KiM često dolaze braća i sestre u Crnu Goru, kao i da “mi često idemo i smatramo kao dar Božiji, kad nas Bog udostoji da pristupimo svetinjama na Kosovu i Metohiji, i da se pred njima pomolimo pred ćivotom Svetog Stefana Dečanskog”.

Govoreći o aktuelnoj epidemiloškoj situaciji, vladika Joanikije rekao je da niko nije lud da zabrani vjernicima da se poklone.

Joanikije, koji je administrator Mitropolije crnogorske primorske, rekao je da mnogi svjedoče čudesima Svetog Vasilija.

„Sveti Vasilije naročito isceljuje bolesnike. U ove skoro dve godine od kada je počela zaraza, i pored svih mjera, narod pristupa ćivotu Svetog Vasilija i naravno niko nije lud, ni od naših vlasti niti od sveštenstva da brani bilo kome u ova vremena kada su inače dosta ozbiljne mjere zbog zaraze, da pristupa ćivotu ostroškog vidara i iscelitelja“, kazao je Joanikije.

Oni, ukazao je, ne vrše propagandu već samo blagodare.

Ovo je, istakao je, veliki jubilej 350 godina od upokojenja, čudotvorenja i nebeskog pastirstva Svetog Vasilija nad narodom.

„Jubilej smo obilježili skromno ali smo uradili ono što je glavno. Vršili smo sve službe i pojačali i umnožili molitve i ovde pored ćivota Svetog Vasilija i u svim drugim hramovima“, kazao je vladika Joanikije.

Episkop budimljansko- nikšićki Joanikije je dodao da su „uvijek pozivali narod na poštovanje mjera“, prenosi Tanjug.

„Mi zaista vjerujemo da će Sveti Vasilije Ostroški pomoći i odagnati ovu epidemiju daleko od nas i proćerati je da je više nema. Samo mi da se popravimo. A ove stege i ove nevolje koje su nas nalazile pomogle su nam na neki način da se vratimo jednostavnosti. U jednostavnosti je i ljepota i snaga…“, poručio je vladika.

Istakao je da niko ne treba da bude nerazuman jer ljudi umiru od virusa.

Poručio je da onaj ko misli da zaraze nema, treba da ode i posjeti bolesnike na kovid odeljenjima i ljekare koji tamo rade, da vide kojim su mukama podvrgnuti i bolesnici i ljekari. „Sve što nas snalazi prihvatamo smireno sa vjerom i idemo u susret da rješavamo probleme a ne da bježimo od njih. Daće Bog da ovu bolest i ovu zarazu uz zalaganje svih vas i uz molitve svih vas otjeramo od naših domova i od naših porodica”, kazao je vladika Joanikije.

Izvor: Sputnjik